Кой е най-бързият бегач в света

най-бързият човек в света

Хората винаги искали да тестват силата си, без значение кой е най-бързият бегач в света или устреа да постигат най-високите резултати…Буквално във всичко, включително спортните състезания… и въпреки желанията си, човекът е бавно същество, но достига да спечели типтлата: „най-бързият бегач в света“!Повечето животни, особено големите, могат лесно да надбягат човека. Независимо от това, заглавието на най-бързия бегач в света заслужава специално внимание, защото за много от нас такива постижения са нещо недостижимо.

Кой е най-бързият бегач в света – първи в класацията?

Състезанията за бягане на нашата планета са провеждани от много време насам. Прародителка на атлетиката са Древните Олимпийски игри, проведени за първи път в Пелопонес в VIII век, преди новата ера. Съвременните постижения в спорта започнаха да се определят в средата на XIX век.

След това във Великобритания се появява спортен институт IAAF, който започва да измерва най-доброто време за движение в размер на 1 миля. През 1914 г. е създадена единна процедура за определяне на записи по света.

Предвид най-големите възможности за бегачи на разстояние от 100 метра, тази проверка се признава за класическа. Първият най-бърз бегач на сто метрова надпревара е американският състезател Доналд Липникот.

По време на Олимпийските игри в Стокхолм през 1912 г. той поставя първия световен рекорд, като разчупва разстоянието за 10,6 секунди. В бъдеще повече никога не успява да увеличи постиженията си на 100 метра, но три години по-късно постави нов рекорд в релейни състезания.

Кой е най-бързият бегач днес?

През миналия век в атлетиката се появиха много други атлети, които показаха най-добри резултати. Записът на Lippincot е многократно преобърнат.

Към днешна дата най-бързият бегач в света е ямайският атлет Usain Bolt. За спортната си кариера той успява 6 пъти да стане абсолютен шампион на Олимпиадата и 11 пъти да спечели Световното първенство.

По време на своите състезания Болт постига 8 рекорда, не само в състезанието на 100 метра, но също и в надпреварата за 200 метра и 4×100. Благодарение на своите фантастични функции, той стана първият спортист в историята на Ямайка с най-голям брой златни медали и получи неофициално псевдонима „Светкавица“.

най-бързият бегач в света

Колко бърз е най-бързият бегач?

Пиковата скорост на Usain Bolt е регистрирана на Олимпиадата в Пекин. Спортистът успял да преодолее сто метра маркировка с максимална скорост от 12.2 метра в секунда (43.9 км / ч). За да управлява разстоянието, това му отнема само 41 стъпки, докато други спортисти се нуждаят от още 2-3 стъпки.

Следващата година, участвайки в световното първенство в Берлин, Болт поставя последния световен рекорд, който досега не е бит от никого. Придвижвайки се с най-висока скорост до 12.42 метра в секунда, той се движи на разстояние от 100 метра за 9.58 секунди.

Изчислявайки в километри, се оказва, че може да се движи със скорост около 44,72 км / ч. Това е невероятно много за човек, въпреки че животните все още вървят по-бързо.

Например заекът може да достигне скорост до 55 км / ч, а гепарът още повече – до 115 км / ч.

Какво определя скоростта при движение?

Феноменът на Уейн Болт който е приет офицално за най-бързият бегач в света е подложен на внимателно изследване. Според резултатите от изследването учените заключават, че основната причина за такъв високоскоростен спортист е неговата генетика.

Никога Ямайка е била център на търговията с роби от Западна Африка, а именно, районът е родното място на много от най-добрите спринтьори в света. В допълнение, Уизейн Болт може да развие подобна скорост, поради особеностите на мускулната си система и техниката на движение.

По време на движението, тя създава ниско издигане в бедрата, така че може да спести повече енергия и да започне да се изтласква от земята.

Възможно ли е да се счупи рекордът на най-бързия бегач?

Въпреки факта, че Усаин Болт е признат за най-бързият бегач в света има хора, които се движат още по-бързо. Към днешна дата има поне двама спортисти, които са нарушили неофициално рекорда на Ямайка.

На олимпиадата през 1964 г. състезателят Боб Хейс преодолява разстоянието от 100 метра само за 8,5 секунди, което е записано с хронометър и така си спечелва титлата „най-бързият бегач в света“. През 2011 г., на състезанията в Брюксел, ямайският бегач Йохан Блейк ускорява на 200 метра за 19,26 секунди, показвайки бавен старт в началото. В резултат на това се изчислява, че той би пробягал сто метра за 9,49 секунди.