7 техники за мирно съжителство с децата

деца

Общуването с децата, винаги е изглеждало трудно. Така е когато са на месеци, така е и в предучилищната възраст, така и в пубертета, така е и дори, когато вече са пораснали млади хора.

Както казваше моят баща: „Ти за ме винаги ще си дете, дори на 30+“.

Въпреки това конфликтни ситуации и спорове, между деца и родители, винаги е имало, и винаги ще има.

Спазването на някои прости хитринки и техники в общуването могат да са от полза на много родители. В тях, те могат да намерят верния път към детето, дори разликата в години, различията в поколенията осезаемо да си казват думата. Ето и тях:

Специалните моменти

Научете се, да откривате красотата в обикновените неща. Така изпратете децата на училище едва, когато сте закусили всички заедно и семейно. Такива действия ще ви сближат повече и ще направят времето ви незабравимо, дори след 20-30 и повече години. Те ще оставят красиви спомени и у децата ви, за които ще разказват и на своите наследници след време.

Като добри слушатели

Много пъти родителите смятат страховете на децата за нищожни. Те ги подценяват, но детето има нужда от подкрепа. Нуждае се от разбиране и съпричастност от страна на родителя. Дайте му ги!

Спрете да повтаряте по 10 пъти

Едва ли, да влизате в ролята на папагал ще доведе до нещо добро, както и това да крещите, да се стресирате взаимно или да не си говорите. По-добре опитайте да поговорите спокойно. Опитайте да обясните кое и защо не ви харесва. Защо е важно да се съобразят желанията и изискванията ви.

Стимулиране на споделянето

Когато детето се учи да споделя и разказва възторжено, за това и онова, което му се е случило, не го прекъсвайте. Не го поправяйте и не се дръжте иронично, докато то говори. Давайте съвети само, когато то поиска такива.

Забрана само по правилата

Когато детето иска нещо, което не е уредно, като излизане навън в по-късен час, вместо остро и твърдо да отсичате „Не може“, по добре разпитайте малчугана къде би желал да отиде, с кого да се срещне и т.н. След това, спокойно му обяснете, защо не сте съгласни, да излиза в късния час и предложете, да отложите за другия ден и по светло. Заместете това с друго приятно занимание.

Не толерирайте пакостите

Всяко наказание трябва да е адекватно, според нарушението и без унижения. В случаи, че е имало забрана за нещо и въпреки това правилата не са били спазени, отгоре на всичко, с тях е злоупотребено, не бива да се толерира подобно действие. Подходете, според ситуацията и до крайности в нито един от случаите.

Личният пример е най-важен

Никога няма да видите резултат от положителната промяна у детето, ако сами създавате правила, които не спазвате. Всяко дете се учи първо от родителите, копирайки всеки маниер, дума или действие и след това спазва правилата. В случаи, че те не присъстват във вашето ежедневие, няма как и то да се научи на тях.