Как да къпем котката

Ако кучето може да привикне към къпането, то за котката тази мисия може да остане сложна за стопанина докато си има домашна котка. Чистата и пухкава козина на писанката е залог за доброто й здраве, но много пъти тя е истинско мъчение за притежателя на котка и досада за самата животинка.

Предлагаме ви 5 идеи, които могат да са от полза на „бойното-мокро поле“ – банята:

Колко често да къпя котката – котката с къс косъм на козината може да се къпе 1-2 пъти в годината. Котка с дълга козина се къпе един път на всеки 4 месеца.

Как да къпя котка – от значение преди банята на котка е в нея да е приготвено всичко необходимо. Поставете на етажерка всички шампоани, кърпи и др. принадлежности. Заредете ваната или легена с вода по-малко от 40 градуса. Предварително разтворете малко шампоан във водата. Изберете специален шампоан за котки, от зоомагазин и според спецификата на козината. Ако не разполагате с вана, използвайте мивка, която може да се запуши с вода. Разтворете шампоана в нея.

Добра идея е на дъното на мивката да поставите хавлиена кърпа, за да не се пързаля котката. Поставете наблизо до вас и легена с топла вода за отмиване, ако се налага доливайте при необходимост. Така ще предразположите котето си към по-благоприятна обстановка.

Процедура по къпане на котка – добре е да ползвате решетка, която да поставите върху ваната. Така с двете ръце може да хванете двата чифта крачете – предни и задни и да намокрите котето в готовата вана. След това да натриете внимателно със сапун, без да засягате муцунката. Главата не е нужно въобще да мокрите, а само внимателно и с чиста вода да отриете мустачки, вратле и муцунка. Когато котето е насапунисано добре по гърба и коремчето, по същия начин пъхнете в пригодената първа вода, за да изплакнете. След това поствате и във втората вода. Ако се налага използвайте решетката, за да изплакнете в душа, но от много близо.

[bctt tweet=“Котките не обичат пръскащата вода.“]

С потапяне на котката във ваната, по този начин ще измиете и опашката, без да се налага да я докосвате. Пазете ушите, очите и муцунката на котето от намокряне. Това плаши животинката и я кара да става агресивна. Подсушете изкъпаната писанка в чиста и мека хавлиена кърпа. При някои породи котки, козината съхне много бавно, затова употребата на сешоар е препоръчителна. Използвайте най-ниската степен и движете само по посока растежа на косъма.

Сушенето на котката става от гърба към хълбоците и от главата към опашката. Внимавайте да не закачите с топлия въздух областта под опашката или около мустачките. Коремчето подсушете само с хавлиена кърпа. Така писаната ви бързо ще приеме тази процедура за рутина и няма да изпитва стрес преди къпане в бъдеще. Винаги бъдете внимателни и я предразполагайте.

[bctt tweet=“Котките обичат да ги глезят. Не забравяйте това!“]

Как да къпем котка без вода – това е най-практичния вариант и е напълно  възможен. В зоомагазините се предлагат специални миещи средства, които са във вид на спрей или пудра. Такива не само почистват козината на домашния любимец, но и овлажняват, за по-лесно разресване, правят по-лъскава и красива козината. Продуктите не трябва да съдържат спирт, за да не дразнят животинката.

Друго любопитно:

Баня за морски свинчета – дори името да е морски, тези домашни животинки се страхуват от водата. Това обяснява и защо при тях къпането е много сложен процес. Морското свинче предполага чистене един път седмично, ако това не се практикува, къпането ще е задължително. Важно при тях е да не се стресират. Къпането на морското свинче става в леген с топла вода. За целта първо се потапят качетата и коремчето, докато животинката се адаптира. Душът не бива да се пуска, а леко да се полива с кранче. През това време животинката може да се гали по главата, за да се почувства по-спокойна. Нанасянето на шампоана, трябва да става много внимателно, за да не попадне в очите или ушите. Разтриването и изплакването става също толкова внимателно, за да не остане пяна по козината. Когато бъде отстранена морското свинче се подсушава и увива в кърпа, за да се успокой и да си почине. Морските свинчета имат слаб имунитет и трябва да се внимава с къпането и съхненето им. Не трябва да остават и на течение. Може да се сушат със сешоар на ниска степен.

[bctt tweet=“Идея – след баня не забравяйте да почерпите домашната си котка, с любима храна. Това ще е знак, че сте и благодарни, че ви е позволила да я изкъпете!“]