Китайска медицина

Китайска медицина

Китайска медицина – история

Над 3000 години китайци церят болести с естествени методи и народна медицина. Ето как и ние в ежедневието си бихме могли да се възползваме от техните познания.

При изтощение, умората е признак на липсата на Чи. За целта е нужно да правите редовни почивки.

Китайската медицина – упражнение наречено „Сресване на косата”.

За целта трябва да седнете с изправен гръб и да прекарате пръсти през косата, като започнете от челото и продължите по целия скалп. Повторете 36 пъти, докато кожата не започне леко да претръпва. За още по-тонизиращ ефект, масажът може да бъде направен от друг човек.

Масаж на главата според Китайска медицина

Такъв се прави с палец от средата на главата. Масажирайте тази точка с кръгови движения. Преплетете пръсти на тила и масажирайте областта на черепа около ушите.

[bctt tweet=“Китайската медицина помага и при лошо храносмилане.“]

  • Когато стомахът ни къркори, присвива ни и ни кара да се чувстваме зле, сме готови да посегнем към хапчета, но съвета на китайската медицина е да минем и без тях. Много проблеми с храносмилането сочат за проблем с Чи на далака. Въпреки, че далакът няма нищо общо с храносмилането, традиционната китайска медицина го приема за органа за преработване на информация и храна.

Съвета на народни медици от Китай е да вземете ябълка против разтройство. Обелете я, задушете я в цедка поставена над вряща вода докато омекне, когато изстине, нарежете на малки парчета и я хапнете бавно. Това ще подсили Чи на далака.

Китайската медицина и чаят

Чай от мента помага при киселини в стомаха, успокоява и тонизира. Според китайска традиционна медицина, влияе благотворно на дисхармонията в организма.

  • Ако страдате от менструални проблеми, а това се случва при 75% от жените, Чи на черния дроб не може да тече хармонично.

Медицината на Китай е известна акупресурата

За медицината на Китай е известна акупресурата. С нея болките в слабините ще намалеят след натискане на конкретна точка. Тя се намира по права линия от зърното на лявата гърда на височината на пъпа. Масажа в тази точка с лъжица загрята предварително в топла вода, или нежно с двете ръце е изключително благоприятен.

  • При настинка на тялото, потокът на Чи се забавя. Тялото прегрява и прекомерната топлина се проявява в типични симптоми на простуда.

Китайската медицина и акупресурата

Китайската медицина препоръчва да се задуши круша, против кашлица с две чаени лъжички мед и малко вода. 2 пъти на ден по една порция са достатъчни да ви избавят от проблема.

Друга рецепта от дебелите книги на народната медицина препоръчва джинджифил. Той се залива с вряла вода и се запарва за 5-8 минути, прецежда се и се изпива с резен лимон и захар.

  • Много хора страдат от повишено кръвно налягане. Това води и е признак за голямо вътрешно напрежение. Чи енергията на черния дроб излиза от равновесие.

Още методи за лечения и профилактика от Китай

Лек от китайската медицина е вана на краката със сода бикарбонат. Разтвора се прави от 30 г. сода в 5 л. вода с температура 38 градуса по С. Стъпалата се накисват за 15 минути и по този начин се хармонизира Чи на черния дроб.

  • Друг метод е сварен банан, той зарежда с калий. Рецептата на китайската медицина е един банан нарязан на кръгчета. Кипва се в около ¼ л. вода за около 10 минути. Всеки ден се хапва по 1 банан приготвен по този начин, тялото получава достатъчно калий, за да се понижи кръвното налягане.