Автомобилът – полза или вреда за човечеството

От създаваното си до наши дни, автомобилът е спътник на човека. С напредването в развитието си човечеството започва все по-широката и постоянната употреба на автомобила.

Автомобилът – полза или вреда за човечеството

В годините благодарение на много големи умове, автомобилът е претърпял редица подобрения. Това се случва, както по отношение на визията, конструкцията и безопасността. От създаването му са минали много години.

Интересно е и фактът, че първият серийно произведен и продаден автомобил е на създателя Карл Бенц. Това е станало през периода от 1894 до 1902 година.

Автомобилът – полза или вреда за човечеството

Както казахме в началото, леката кола, до такава степен е навлязла в ежедневието ни, че на някой хора, животът им се струва невъзможен, без нея. И действително е така, той ни дава удобство и комфорт.

Благодарение на автомобила, успяваме да свършим хиляди неща и то без това да ни отнеме много време. С негова помощ се превозват хиляди товари, а разстоянията се изминават за много по-кратко време.

Автомобилът – полза или вреда за човечеството

Не е нужно да изреждаме всички предимства на колите. То е ясно, без тях вече не можем и никой не оспорва този факт. Нека, обаче се замислим по-друг въпрос. Дали отнема нещо, честата да не кажем постоянната употреба на автомобилите?

Хората до такава степен свикват колите, че не им се ходи вече пеша, дори до магазина, аптеката или фризьорския салон.

Автомобилът – полза или вреда за човечеството

Всичката тази липса на движение води след себе си своите неблагоприятни последствия. Те рефлектират, както на здравето, така и водят след себе си обездвижването и затлъстяването.

Затлъстелите и обездвижени хора страдат по-често от сърдечносъдови заболявания, захарен диабет, мозъчен инсулт.

Един от основните рискови фактора за появата на рак на стомаха, дванадестетопърстника и гърдата е именно затлъстяването. И ето как се получава един порочен кръг.

Автомобилът – полза или вреда за човечеството

Честата употреба на коли, дори тогава, когато не ни е необходима води до затлъстяване и в последствие до редица сериозни заболявания. И ако се замислим малко, колко алтернативи на употребата им има.

Една от тях е карането на велосипед например. Ако оставим леката кола и покараме велосипед ще се раздвижим. Така ще подишаме чист въздух, а пък може и да си напазаруваме. Да отидем на гости в съседния квартал или просто да се насладим на момента.

Автомобилът – полза или вреда за човечеството

Карането на велосипед ще ни зареди с енергия и положителни емоции. Лошото е, че в по-голямата част от нашите градове пътните платна са създадени най-вече за автомобили и не са адаптирани за велосипедисти.

Рядко се срещат улици с построени велоалеи, но пък има паркове, който са добър вариант. В тях спокойно бихме мигли да заменим автомобила с велосипед.

И нека, когато е възможно да оставим автомобила и да се движим. По този начин ще дадем положителен пример на нашите деца, защото движението е здраве. Така стигнахме до едно много важно заключение:

Автомобилът е важен и необходим, но движението и нашето здраве са най-ценният дар, който не бива да пропиляваме с лека ръка.