Киста на яйчниците – симптоми, усложнения, диагностика

Яйчниците са част от женската полова система. Те са разположени в долната част на корема от двете страни на матката. Жените имат два яйчника, които произвеждат яйцеклетки, както и хормони естроген и прогестерон.

Понякога, сак, пълен с течност, наречен киста, се развива по един от яйчниците. Много жени развиват най-малко една киста по време на целия им живот. В повечето случаи, кистите са безболезнени и не предизвикват симптоми.

Често пъти, яйчниковите кисти не предизвикват никакви симптоми. Въпреки това, симптомите могат да се появят, когато кистата расте.

  • Симптомите могат да включват:

подуване на корема;

болезнени движения на червата;

болка в таза преди или по време на менструалния цикъл;

болезнено сношение;

болка в долната част на гърба или бедрата;

чувствителност на гърдите;

гадене и повръщане.

  • Тежките симптоми на киста на яйчниците, изискват незабавна медицинска помощ. Такава се изисква при:

тежка или остри болки в таза;

треска;

прималяване или световъртеж;

учестено дишане.

Тези симптоми могат да показват разкъсани киста или торзия на яйчниците. Двете усложнения могат да имат сериозни последствия, ако не се лекуват рано.

  • Усложнения киста на яйчниците

Повечето кисти на яйчниците са доброкачествени и естествено изчезват от само себе си, без лечение. Тези кисти причиняват малко симптоми. Но в по-редки случаи, могат да открият и ракова кистозна овариална маса по време на рутинна проверка.

Усукване на яйчника е друго рядко усложнение на кисти на яйчниците. Това се получава, когато една голяма киста причинява завъртане на яйчника или преместване от първоначалната позиция. Кръвоснабдяването на яйчника е отрязано и ако не се лекува, може да доведе до увреждане или смърт на тъканта на яйчника. Въпреки, че не са чести, торзия на яйчниците е заболяване при жените, което в близо 3 % налага спешна гинекологична операция.

Разкъсани кисти, също са рядкост и могат да предизвикат силна болка и вътрешен кръвоизлив. Това усложнение увеличава риска от инфекция и може да бъде опасно за живота, ако не се лекува.

  • Диагностициране киста на яйчниците:

Вашият лекар може да открие киста на яйчниците по време на рутинен преглед на таза. Те се изразяват в подуване на един от яйчниците и се установяват с ултразвук. Тест за ултразвук (ехография), възпроизвежда изображения, който използват високочестотни звукови вълни, за да се получи изображение на вътрешните органи. Блокада тестове може да помогне за определяне на размера, разположението, формата и състава (твърди или течни) са кистите.

Тъй като по-голямата част от кистите изчезват след няколко седмици или месеци, лекарят може да не препоръча план за лечение веднага. Вместо това, тестовете и изследванията могат да се повторят след няколко седмици или месеци, за да се провери състоянието на пациентката.

Ако няма налични промени в състоянието или ако размерът на кистата се увеличава, лекарят може да назначи допълнителни тестове, за да определи други причини за подобни симптоми.

  • Симптоми на киста на яйчник включват:

тест за бременност: за да се увери, че не сте бременна;

тест на хормонално ниво: да се провери за проблеми, свързани с хормоните, като твърде много естроген или прогестерон;

CA-125 кръвен тест: за скрининг на рак на яйчниците;

  • Лечение за киста на яйчниците

Лекарят е този, които определя и назначава лечение, ако кистата не изчезне от само себе си или ако нараства.

Противозачатъчни

Ако имате повтарящи кисти на яйчниците, лекарят може да предпише орални контрацептиви, за да спре овулацията и да се предотврати развитието на нови кисти. Оралните контрацептиви също могат да намалят риска от рак на яйчниците. Рискът от рак на яйчниците е по-висок при жени в постменопауза.

Лапароскопията

Ако кистата е малка и резултати от тестове категорично отхвърлят рак, може да се назначи лапароскопия по отстраняване на кистата. Процедурата включва малка инцизия близо до пъпа и вмъкнете на малък инструмент в коремната стена, за да се отстрани кистата.

Лапаротомия

Ако има наличие на голям киста, може да се наложи хирургично отстраняване на кистата чрез голям разрез в корема. Тази процедура изисква и биопсия, при която ако се установи, че кистата е ракова, се налага хистеректомия за отстраняване на яйчниците и матката.

  • Киста на яйчниците превенция

Кисти на яйчниците не могат да бъдат предотвратени. Въпреки това, рутинни гинекологични прегледи могат да открият кисти на яйчниците в ранен стадии. Доброкачествени кисти на яйчниците не се превръщат в ракови. Въпреки това, симптоми на рак на яйчниците може да имитира симптоми на овариални кисти.

  • Правилна диагноза може да постави само лекар и при наличие на симптоми, които могат да представляват проблем, като например:

промени в менструалния цикъл;

текущи болка в таза;

загуба на апетит;

необяснима загуба на тегло;

чувството за тежест.

  • Каква е дългосрочната перспектива?

Перспективата за жени преди менопауза с кисти на яйчниците е добро. Повечето кисти изчезват в рамките на няколко месеца. Въпреки това, повтарящи се кисти на яйчниците могат да се появят при жени преди менопауза и жени с хормонален дисбаланс.

Ако не се лекува, някои кисти могат да намалят плодовитостта. Това има общо и е свързано с ендометриоми и синдром на поликистозни яйчници. За подобряване на плодородието, лекарят може да премахне или свие кистата. Функционални кисти, Аденомни и Дермоидни кисти не засягат плодовитостта.

Въпреки че някои лекари казват „да изчакаме и да видим“, подход с кисти на яйчниците, с препоръчана операция за отстраняване се назначава при сигурен растеж, който се развива на яйчниците след менопаузата. Това е така, защото рискът от развитие на рак на яйчниците или киста с ракова формация се увеличава след менопаузата. Въпреки това, овариални кисти не увеличават риска от рак на яйчниците. Някои лекари са категорични, че премахване на киста, по-голям от 5 см в диаметър е задължително.