Какво е това киста на яйчниците. Какви видове кисти има

Много жени днес преживеят киста на яйчниците. За някои от тях това се случва най-малко веднъж и повечето от тях са безболезнени, предизвикват симптоми на дискомфорт в рутинната в таза.

Симптомите на киста на яйчниците включват гадене, повръщане, подуване на корема, болезнени движения на червата и болка по време на секс.

В редки случаи, киста на яйчниците може да предизвика и далеч по-сериозни проблеми, така че е най-добре да се направи консултация с лекар.

Видове кисти на яйчниците

Има различни видове кисти на яйчниците, като дермоидна кисти и ендометриома киста. За най-често срещан тип са функционалните кисти. Двата вида функционални кисти включват фоликуларни и жълто тяло кисти.

  • Фоликуларните кисти

По време на менструалния цикъл, една яйцеклетка расте в торбичка наречена фоликул. Тази торбичка се намира във вътрешността на яйчниците. В повечето случаи това фоликул или торбичка има отворени проходи и освобождава една яйцеклетка. Но ако фоликулата не се е разпаднала, течността вътре може да се образува киста на яйчника.

  • Кисти жълто тяло

Фоликуларната торбички обикновено се разтварят след отделянето на яйцеклетка. Но ако не се разтвори проходът и откриването на уплътненията на фоликула, допълнителна течност може да се развива като сак и това натрупване на течност предизвиква жълтото тяло, наречено киста.

Други видове кисти на яйчниците, включват:

  • Дерматоидни кисти: подобни образувания по яйчниците могат да съдържат коса, мазнини и други тъкани.
  • Аденомни: не ракови заболявания, които могат да се развиват върху външната повърхност на яйчниците.
  • Ендометриоми: тъкани, които обикновено растат в матката и се развива извън матката. По този начин образуват киста на яйчниците.

Някои жени развиват състояние, наречено синдром на поликистозни яйчници. Това означава, че яйчниците съдържат голям брой малки кисти. Подобно състояние може да доведе яйчниците до разширяване и ако не се лекуват поликистозни яйчници могат да предизвикат безплодие.

Следва продължение: Киста на яйчниците – симптоми, усложнения, диагностика