Киноа – полезни качества

Киноа

Семенцата от Киноа са нова култура на българския пазар. Въпреки това те се превръщат в незаменима част в кулинарията за всички, които ценят вкусовите качества и ползите от здравословното хранене.

Диетолозите сравняват киноа с майчината кърма, защото се усвоява напълно пълноценно от организма и е като доставчик на куп полезни вещества.

Какво представлява киноа

Зърнена култура, която се появява от Титикака, Южна Америка. Тя расте на високо в планински райони. Разпространява се на 3000 м. надморска височина и предпочита суровия климат. Дълги години това растение е отглеждано от местното население на Андите. Наред с картофи и царевица, киноата се нарежда в ежедневните култури на индианците.

Инките наричали Киноата – божествено зърно!

Тя притежавала не само полезни качества за човека, но и растяла твърде на високо. Когато реколтата на зърнени храни била ниска за годината, киноата замествала картофите и хляба в индианското меню. Години по-късно това растение се отглежда и на други места по света. Така пренесено в Тибет и Хималаите, Далай Лама го провъзгласява за божествена култура. Днес киноата се отглежда и по морските брегове.

За първи път за Киноа се говори през 1553 г., в „Хрониките на Перу“. Древната култура достига височината на човешки размери, зърната й са черни, бежови или червени и се използват много във вегетарианската кухня.

[bctt tweet=“Киноата се използва за приготвяне на супи, салати и гарнитури!“]

Приготвяне на киноа

Може да се приготви по три начина. За целта зърната се измиват, за да не горчат. Не се преваряват и се разбъркват, за да не стават на каша или да се слепват.

От полученото брашно на киноа се прави хляб и други тестени изделия. При смесване на това брашно с вода и захар се получава напитка с чудесен вкус, която утолява жаждата.

Киноа

Диетолозите са установили, че само 100 гр. киноа съдържат 368 ккал. се съдържат 13,28 белтъчини; 14,12 гр. мазнини; 6,07 гр. въглехидрати; 7 гр. целулоза и 2,38 пепел. Кионата е растение богато на витамини от група В и фолиева киселина, витамини А, С и Е, калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, цинк, манган, селен и мед. Според изследвания става ясно и, че киноата съдържа много алфа-токоферол, рибофлавин, фолиева киселина, въглехидрати, влакнини. Количествата им са дори повече от тези в ечемик, ориз и пшеница.

Киноата е източник на белтък, който е жизненоважен за деца, бременни, вегетарианци, спортисти.