5 най-известни сирена по света и техните качества

сирене

В последните години диетолозите дават нееднозначни оценки за различните сиренa. В някои случай  дори далеч по-различна оценка от здравословно.

Истината около сирената, които съществуват в такова многообразие на пазара днес е проста и тя се свежда до естествените продукти, които се използват за приготвянето му – млякото.

Последното е полезно и здравословно, заради високото съдържание на фосфорни соли и калций, които действат положително на костната система и мозъка.

5 най-известни сирена по света и техните качества!

И както всяко нещо, така и със сиренето не бива да се прекалява или тук важи правилото: „Всяко нещо в умерена доза е полезно, обратното вреди и води след себе си редица други проблеми“.

видове сирена

Сиренето в България е един от основните продукти на националната ни кухня. То има голямо значение и за много други народи по света.

Освен познатото ни нашенско саламурено сирене, съществуват още много видове и производни на сирената.

Предлагаме ви 5 вида сирена от чуждата кухня:

Видове сирена:

Гръцко фета сирене – то е с намалено съдържание на мазнини, което го прави и ниско калорично. Добре е в салатата да се добавят по 50 грама от него. За супа се полага същата дажба, а от нея се доставят около 4 гр. белтъчини и 74 калории. Много вкусно е това сирене с диня или сладки картофи.

сирена

Пармиджано – у нас известно и като пармезан. То е най-известното италианско сирене. Богато е на белтъчини и има деликатен вкус. Нискокалорично е и е пълно с натрий, това налага умерената му консумация.

Моцарела – това е друго италианско сирене, което е меко и има специфична форма. Приготвя се от обезмаслено мляко, има ниска калоричност и високо съдържание на белтъчини. Много свързват моцарелата с топено сирене, но не е вярно. Това сирене е полезно.

Швейцарско сирене – известно като Ементал, това сирене има специален вкус. В него се съдържат минимални количества на натрий и мазнини и се препоръчва за диета. Богато е на фосфор.

най-известни сирена по света

Извара – този вид сирене в насипна форма е любимо и предпочитано от много народи. Изварата е нискокалорична, с почти никакви мазнини и богата на белтъчини. Поради универсалността й, лесно се добавя в различни гозби, включително десерти и супи. Това прави сиренето много полезно и вкусно.