Каква е височината на катедрала „Св. Исаак“ в Санкт Петербург

Санкт Петербург

Знаете ли колко е висока катедрала „Св. Исаак“ в Санкт Петербург?

Катедрала Свети Исаак в Санкт Петербург е вторият най-голям храм в Русия (на първо място принадлежи на възстановяването на катедралата Христос в Москва и в същото време един от най-големите куполни сгради в света, на второ място на римския Св. Петра и флорентинската църква „Св. Мери.

Според архитектурата, това е монументална сграда в стила на класицизма, външно напомняща за традиционния външен вид на руските църкви. Вътре в катедралата се усеща луксът на декорацията и живописта, в който са се включили най-добрите руски художници от онова време.

Трима предшественици на катедралата Свети Исаак

Всеки жител на Санкт Петербург знае, че на мястото на сегашната величествена катедрала „Св. Исак е имало други три църковни сгради. Първата от тях е издигната по заповед на Петър Велики през 1707 г.

Храмът е положен на рождения ден на царя на 30 май и е кръстен в чест на Св. Преподобни. Исак на Далмация – един светец, почитан в този ден. Простата дървена църква е издигната много бързо и пет години по-късно Петър се жени за втората си съпруга Катрин.

Дървената църква не съответствала на столичния статут на Санкт Петербург, така през 1717 г. на нейно място започва изграждането на нова, каменна църква. Първата служба в нея се извършва десетилетие по-късно, през 1727 г. Църквата не е много помпозна и имала подобна архитектура в църквата на Петър и Павел. Изграждането й не било много стабилно и тя започнала да потъва в земята, а през 1735 г., кулата на камбанарията е ударена от мълния. Станал пожар, след което тя никога не била възстановена.

Изграждането на следващата църква е започнало по време на императрица Катрин II. През 1768 г. започнало строителството на проекта на А. Риналди, но със смъртта на кралицата строителството е спряно, а след това проектът е променен. В резултат на това сградата е завършена едва през 1802 г., а красотата й е на много по-ниска стойност от оригиналната планувана при кралицата.

Четвъртата и последна катедрала е „Св. Исак“

Височината на сградата достига 101,5 метра – по това време тя била най-високата църковна сграда в Русия. Общата площ, заета от катедралата е около 4 хиляди квадратни метра, а теглото на сградата е 300 хиляди тона. Сградата е заобиколена от колони от малахит от Урал с височина 17 метра. Общо в катедралата има 112 колони. Диаметърът на централния купол е 25 метра, неговият трислоен меден покрив е покрит с позлата и блести дори в дъждовни дни.

С престола на Александър І станало ясно, че столицата се нуждае от по-величествен храм. Бил обявен конкурс за проектите на новата катедрала, в която през 1818 г. младият французин Монтранранд победил. Скоро проектът бил променен, защото не отговарял на изискванията за издръжливост.

Едва през 1825 г. проектът е готов, а последвалото строителство е отложено за 40 години. През 1858 г. най-накрая катедралата е осветена и службите започват да се провеждат.

Вътрешнто великолепие на катедрала Св. Исак

Ако катедралата отвън създава величествено и тежко впечатление, то вътре в нея се усеща императорският лукс и великолепие. В стенописът на куполи присъстват известни художници, стените са украсени с работата на десетки известни художници и скулптори.

За мозайката от плочки в храма били използвани повече от 20 вида декоративни камъни. За довършителни работи, различни видове мрамор, произведени в Русия, Франция и Италия. Катедралата е един от най-впечатляващите шедьоври на световното архитектурно наследство.