Работохолизъм или кариера от сутрин до мрак

кариера, работа

По мнение на японски психолози в добрия живот е заложено въображението! Ние се съгласяваме с тяхното мнение, а наред с това смятаме за вярно и правилото, че това важи и за реализацията в кариерата. Означава ли обаче това, че сме страдаме от работохолизъм?

Ето например тълкуванието на психолозите, какво говори за кариеристката, диагнозата „работохолизъм“ жената отдадена изцяло на работата си:

  1. Как да я познаем – в чантата на жената страдаща от работохолизъм, задължително ще има тефтер. Въпреки, че има мобилен телефон, таблет, лаптоп, които носи постоянно със себе си, а в офиса я чака компютър, то тя не се доверява на паметта си и държи да впише задачите си, а за целта да има нещо под ръка.
  2. Талисман – не във всеки случаи, но в повечето деловата дама и работохоличката силно вярва, че с това живота й върви, повече. За такива хора талисманът не е само суеверие, а необходимост. В това, разбира се, няма нищо лошо, а всеки път, когато талисманът носи успех, притежателят му се чувства още по-уверен. Всичко това си е голяма доза психология, без мистика.
  3. Дъвки в чантата на работохолика – тези хора винаги са свикнали да имат нещо под ръка, че да свалят напрежението. Не е полезен навик, но е тонизиращо, а още по-добре е да вземете малко сушени плодове или ядки.
  4. Заболяване ли е диагноза работохолизм – често и много го смятат за вид пристрастие и до голяма степен са прави. Работохолизмът е част от живота на много хора – изгубили надежда, за каквото и да било друго, самотници, хора с високи амбиции и личности обичащи да се вживяват в една или друга роля.
  5. Моделът на поведение в работата, показва много за човека, особено поведението му в непредвидени ситуации. Такива могат да са детектив, адвокат, обвиняем и свидетел.
  6. Всичко това може до голяма степен да опише моментното състояние на кариерата, а само по себе си болното състояние работохолизъм се лекува при желание от страна на жертвата!

работохолизъм