Диета – що е то?

Диети

Чували сме толкова много и за всякакви диети, а една голяма част от тях дори изпитахме на собствен гръб. Какво всъщност е тяхното значение, ефикасни ли са и как да изберем подходящата за нас диета. За всички тези въпроси подготвихме точните отговори.

Нека започнем с наречието за „Диета“, думата произхожда от гръцкото „διατροφή“, което в буквален превод значи „начин на живот“. И така ако искаме да започнем Нашата диета, то първо трябва да се запознаем с някои правила и тънкости.

На първо време, както се казва и в самото наречие за диета, тя не е нещо, което трябва да направим за три-пет-двадесет-деведесет дни, тя е нещо, на което следва да се научим да живеем.

ДИЕТА ЗА ДОБРА ФОРМА

В действителност всеки човек може да отслабне, но да запази постигнатото тегло е трудно.

Най-често диетите, на които се подлагаме са успешни, но не след дълго възвръщаме свалените килограми. Това явление се забелязва при 80% от случаите, а в 15%, хората не само връщат стопените, но и допълнителни килограми.

Всички се замисляме и търсим диета, която да е подходяща за нас, но и да ни позволява да живеем години напред без ненужното тегло.

Диета

Истината е, че всеки по малко обича и се изкушава да си похапва, но диетолозите съветват в избора на диета да се ориентираме към няколко категории и те са:

Съобразяване на диетата с личността ни;

Здравословното състояние е от значение при подлагане на диета;

Не по-малко важно е и колко дебело е портмонето ни и до колко можем да се подложим на желаната диета.

Предлагаме ви пет типа най-често срещани диети:

Монодиета:

В тази диета, както говори и самото й име се препоръчва прием от един и същ ниско калоричен продукт за известен период от време. Или казано по-нагледно в продължение на няколко дни се приема само нискомаслено мляко, след това няколко дни само зеленчуци, само месо, само супи и т.н.

диета

Монодиета се препоръчва от диетолози за не повече от 2-3 дни. В този режи калориите, които се приемат не бива да са по-малки от 1000 дневно. Продуктите в монодиета трябва да се сменят или на дни или на седмици. Положителната страна на монодиетата е, че забързва метаболизма.

Недостатък на тази диета е в резултат понижените калории за деня и еднотипния прием, които водят до обратен ефект. Казано на разбираем език, тази диета може да обърка организма до степен стресова ситуация, в която той да спре да гори запасите. В резултат килограмите се запазват на някакво ниво и често подложените на нея се отказват да продължат. В много от случаите има видими резултати в първите дни на прилагането й, но свалените килограми не са в резултат на стопени мазнини, а на изхвърлени води и редуцирани мускули. Или организма губи от белтъчините и мускулната маса, вместо да топи сланинките. Дефицитът на белтъчини може да наруши процесите в клетките, мозъка и нервната система. Продължителността в тези ситуации става по-мъчителна, а отслабването невъзможно, защото с времето обмяната на веществата се забавя.

Диета на база нисък гликемичен индекс:

Тук се изключват бързите въглехидрати, известни още като гликемичен индекс. Такива са захарта, сладките и тестени изделия, които от своя страна покачват гликозата в кръвта, мазнините и се усвояват бързо от организма.

Системата на хранене при тази диета се прилага лесно, не налага много усилия или воля, а резултати видими има до две седмици.

диети

Като недостатък на диета с нисък гликемичен индекс се крие във факта, че при липса на бързо горими въглехидрати, организма има усещане за постоянен глад. Последният може да доведе до главоболие, спад в мускулна маса и нарушения с обмяната на веществата. Всичко това води и до забавено отслабване.

Ниско въглехидратна диета:

Диета като тази се базира на прием на много белтъчини, като бяло чисто месо, млечни продукти, риба. Тук се изключват плодове, зеленчуци, тестени изделия или са сведени до минимум.

протейнова диета

Ползата на нисковъглехидратна диета е, че белтъчините са изключително полезни като цяло за организма ни. Бяло пилешко месо, чисто свинско месо, телешко месо, рибни деликатеси, яйца, извара, кашкавал са богати на желязо, витамини от група В, омега 3 и други.

Опасностите, които крие приема на високи съдържания на белтъчини са в риск към сърдечно съдови заболявания, проблеми с черен дроб и бъбреци.

Ниско калорийна диета:

Тази диета се базира на прием на храни с ниско съдържание на калории. Те трябва да варират в не повече от 800 на ден.

За разлика от много други диети, тук има видими резултати твърде бързо. Теглото може да се редуцира по 1,5 кг на седмица.

нискокалрична диета

Добре е да се знае, че човек има нужда от 1200 до 1500 калории дневно, за да е здрав. Когато липсва този обем, организма е подложен на стрес. Освен това тялото привиква към малкият прием на храни с малко калории, а това води до спирачка в изгаряне на останалите запаси.

Диета с намалено съдържание на мазнини:

В тази диета не са забранени конкретни продукти, освен тези с високи стойности на мазнини. Количествата мазнини в храната не бива да надхвърля 30 до 40 грама на ден. Приемът е на всякакви нискомаслени храни. Положителната страна на диета с намалено съдържание на мазнини е, че може да се спазва неограничено дълго време. Резултати видимо има не веднага, но поне са трайни. Отслабване се забелязва с до 1,5 кг на месец.

 

Базирана е на ограничени количества мазни храни, което в продължителност води до изгаряне собствените мазнини в тялото. Когато организма има нужда от повече енергия, той разходва запаси по местата, където има в най-големи дози. Такива са дупето, талията, бедрата. В резултат от топенето на лина, мазнината в тялото отслабва.

топене на мазнини

Тук непременно трябва да се спомене и факта, че наедно с вредни мазнини, храните доставят на тялото ни и полезни такива. Когато полезните мазнини са в недостиг на организма ни кожата губи еластичността си, умората съпътства ежедневието, а косата се изтощава, настъпва физическа и психическа обремененост. При ниското съдържание на мазнини, храните бързо напускат организма, а това води до усещане за постоянен глад.

диета

Безсолна диета:

Тази диета се базира на прием от храни и напитки с ниско съдържание на соли. Това спомага отделяне, изхвърляне и незадържане на течности, които се запазват в организма ни в резултат от солта.

Недостатък на безсолната диета е задържане на мазнините, които не могат да се разградят. Може да доведе до обезводняване на организма. Препоръчва се дневен прием на вода в количества над 2 литра.