Добра или лоша

Замисляш ли се, колко добра или лоша майка си? А, когато всички в къщата спят имаш ли момементи на пренатовареност, в които дори умората не е свръх, за да заспиш…

Тогава всичко в теб сякаш проговаря:

Добра или лоша майка си?!

 

Дали угоди на съпруга днес; Успя ли да разплатиш всички сметки за месеца; Справи ли се на конференцията пред колегите и дали шефа те е оценил?…

Не се безпокой. Поне едно е сигурно – Ти, не си единствената на тази планета с подобна участ. Зтова, за да си част от отбора на смелите, ти предлагам да надникнеш в това…

Ако не друго, поне за малко женска солидарност:

  • Бъдете несъвършени!

Както вече знаете: „съвършени“ хора, както и майки няма, но често жената, която до вчера е била бременна и в продължение на девет месеца е подхранвала представата си за „идеална майка“, сега се опитва всячески да влезе в ролята. Уви, умората, напрежението и грижите с детето могат да изтощят до такава степен, че желанието да е винаги и само с детето си да се обърне в анти стратегия. При последната се прокрадват раздразненията, преумората и безсънието, а това кара и най-добрата майка да се превърне в лошата такава.

добра или лоша

За да не изпитвате физически и психически умора, прехвърлете една част от отговорността, около отглеждане на детето и върху бащата. Тук изпускаме самотните майки, но дори те винаги могат да помолят някой близък за малка част от денонощието да се грижи за отрочето им.

Порицание заслужават майките, които имат човек до себе си, но в стремежа си да се докажат не позволяват на таткото да смени пелена, да подържи и да поиграе с детето, както и да попее. В това няма нищо лошо, дори да не е най-идеалният начин, то бащата е толкова родител, колкото и майката.

  • Време за деца!

Една китайска мъдрост гласи: „Преди да си направите дете, дайте си равносметка имате ли време да го гледате“. На приказки всичко изглежда лесно, но истината е, че детето има нужда от много повече от това да е нахранено, облечено и помилвано по главичката.

  • Децата имат нужда от възпитание и любов.

Ако сте решили да правите кариера едва ли сега е момента да мислите за деца, въпреки, че има много майки, които разкъсвайки и доказвайки се в службата намират време, постоянно да позвъняват на децата си, да организират уикендите, да се разхождат, да играят и да ги учат на всичко, което ще им е нужно в живота. Има обаче и майки, които прекарвайки физически цялото денонощие с децата си не намират време и подход да възпитават децата си.

семейство

И тук е момента да се направи разлика между това, колко и каква любов даваме на децата си. Нагледали сме се на разглезени деца, които се превръщат в капризни и егоистични в бъдеще, но нека не пропускаме и децата, които са лишени от родителска грижа и ласка, а в бъдеще едва от тях ли ще израснат щастливи хора и пълноценни личности.

Като обобщение за възпитанието на детето и доказване на добрата майка, трябва да се открие златната среда. Кога детето няма да изпитва липса на любов и грижа от страна на родителите, но ще може да направи и разлика между това, кога преминава една граница и кое е позволено.

добрата и лошата майка

Как да разберем дали възпитанието ни е успешно?!

Когато една майка си задава всички по-горе споменати въпроси, свързани с възпитанието на детето и поведението си над него; Ако една майка може да намери верният начин да дава нужната грижа, любов и да поучава своето дете, по начин, който да може да му предаде и, че светът на вън крие не само розови и приказни неща; Ако детето се развива в реалния свят, а не в илюзионен такъв, то значи майката е съумяла да намери верния начин за възпитание. Добре е детето да знае от малко, че светът на вън е многостранен, а хората са различни, само така то ще израства като пълноценна личност.

децата

И като завършек на всичко споменато до момента, нека не забравяме и че децата са също част от процеса на възпитание. Те също както нас могат да ни променят, да ни накарат да погледнем света под друг ъгъл и да променим собственото си поведение.