Какво прави един език атрактивен

език

Какво прави всеки език , така атрактивен?

Съблазънта от един език може да има повече общо с представите за статута на дадената страна, в която се говори, социалните ценности, национална идентичност и начина на познаване.

Социолингвистите вярват в привлекателността на даден езика

Според тях, тя се се определя от това как ние гледаме положително на определена група от хора, които споделят една културна перспектива.

Според д-р Винета Чанд от Университета в Есекс, ако имаме положително възприемане на дадена общност, тогава сме по-склонни да имаме еднакво положително отношение към езика, който говори това общество.

Езиковата стойност и привлекателност

Те се обяснява и с престижа на говорителя. С други думи, социално-икономическите и мобилни предимства на езика хвърлят нов поглед .Така се набира популярност и според икономическият растеж и може да се говори, че е специално тонален език. Всичко това може да означава по-добри перспективи за работа.

[bctt tweet=“Езици, говорени от една общност, която е по-малко икономически мощна, не могат да се видят в същата положителна светлина.“]

По сходен начин, ценим езици, които ни позволяват да говорим за по-широка аудитория. Английски език, например се възприема като по-ценен, защото ни дава възможност да общуваме извън малкия регионален контекст. В годините този език се е превърнал в мощен начин за общуване между различни народи и често е наричан световен език.

Няма нищо в звука на езика

Този, който го прави по-малко или повече привлекателен. Някои звуци са по-често срещани в целия свят, но това не води към специфичните възприятия. Идеята, че езикът е по-мелодичен, романтичен, поетично и музикално за дадени региони. Някои думи, фрази и изрази са заимствани от чужди култури и това допринася за лекотата в усвояването му.

Съществуват специфични звуци в много чужди езици. Те имат различни езикови конструкции, като например използването на тонове или звуци. Такива не се срещат в родния език на слушателя. Такива най-вероятно ще звучат по-малко привлекателни от други. Вижте и за: Английски език – как да помогнем на децата.

Въпреки очарованието на даден чужд език, много хора се изправят пред най-голямото препятствие – разбирането.

[bctt tweet=“Етикетиране на някои езици като грозни или красиви е и опасна игра.“]

Нито един език не бива да се поделя за „грозен“ или „недобре звучащ“

Това е така, защото всеки от тях си има своите особености. Такива издават и специалният му вид.

Ако и вие искате да прекарате известно време на място, където да се развиете, то за това може да помогне не само лингвистиката. Научете повече за уроци по немкси, разсейте митовете и понятието йерархични езици според привлекателност, граматика и правила.