Какво не знаем за водната пара

водна пара, вода

Ако се замислите, какво е водната пара, в съзнанието най-вероятно ще изпъкне идеята, че това е парата, която излиза от чашата чай или сутрешно кафе. Да, ароматната напитка отделя пара, но не за нея става дума сега.

Въпреки, че много хора биха свързали водната пара, единствено с подобни представи или най-малко водната пара от СПА център, веднага казваме, че грешат…

Що е то водната пара

Водната пара е газ, който е невидим за окото на човека. Водната пара няма нито мирис, нито вкус, нито цвят. Това обаче, което виждаме над чашата с вода е горещата вода, която се е преобразила в газообразно състояние.

Последната е в резултат на конденз и се представя като множество водни капчици. От повърхността на горещата вода в нашата се отделя пара, която в комбинация с топлия въздух се движи нагоре.

Тази водна пара бързо среща студен въздух, чиято температура е ниска и води до оросяване. Това е температурата, която достига до насищане на въздуха с водна пара и конденза.

Цялото количество пара в атмосферата постъпва от земната повърхност. Така около 90% е резултатът от изпарените морета и океани. Оставащите 10% пара в атмосферата се набавят, чрез растенията и почвата.

Едно от неповторимите и уникални неща на планетата ни е водата.

Тя се проявява в трите агрегатни състояния – течно, газообразно и твърдо и придобива форми на вода, пара и лед.

Ако цялото количество вода в атмосферата се разпредели равномерно, то ще се получи слой с дебелина от 25 мм. Взети под внимание годишните валежи достигат 1000 мм за територията на цялата Земя. Това може да обясни и обновяването на водата в атмосферата, което е с до 40 пъти на година, а това се равнява на 8 дни.

Вода на Земята

Водният обем на водата по цялото земно кълбо достига 2/3 от покривката му. От водните количества, водоеми и водни запаси на сладка вода на планетата ни 2,5% се намират в хидросферата, а една част от нея е насочена в ледниците. Тя е водеща в множество области от човешкия живот, жизненоважна за живота и дейността на хората и всяко живо същество на земята. Голяма част от сладката вода е насочена в реки, язовири и езера, не малък е и процента на подпочвените води.

Вода във Вселената

Модерните изследвания и проучвания достигат до умопомрачителни изводи. Те сочат, че вода има и в междузвездните облаци в галактиката. Научно водата е съединение между кислород и водород и кислород, а те са елементи на цялата вселена. Наличие на вода има на планетите – Венера, Меркурий, Юпитер, Марс, Сатурн и спътниците Европа, Енцелад и Луната.