Българско хоро – какво не знаем

българското хоро

Хванати за ръце, обръщайки се на ляво и на дясно, усмихвайки се и тактувайки“, така започва и завършва всяко хоро.

Дали знаем някое българско хоро или всичко това е тема трабу за нас, избрахме да насочим вниманието именно към нея.

Какво представлява българското хоро?

Хорото независимо дали е Дунавско, Чичово, Право хоро или което и да е, от който и край на страната ни да произхожда има своите специфики. Всички хора са обединени от идеята, че се изпълняват от най-малко двама души и до неограничен брой, всички са хванати за ръце и извършват едни и същи движения. Всяко едно българско хоро си има своя корен и история, то носи традиция и както всеки друг спорт и танц, действа позитивно, енергизиращо, тонизиращо и най-вече сплотява хората.

Кой може да играе хора?

Тук няма ограничения нито в пол, нито във възраст. Хората може да са напълно различни по образование, социален статус, килограми, но това на хорото не е от значение.

Всички знаем, че с Дунавско хоро дава началото на всяка нова година за българите. С реплики от типа на „Хванете се за ръце“ стартира всяка репетиция, а всеки опитал да се учи да играе хоро, знае, че хващането за ръце е първата стъпка в изпълнението.

Косвени последици от владеенето и практикуването на хора?

Ако все още не сте опитали да научите поне едно българско хоро, то сега е момента. Препоръчваме ви да започнете от най-лесното „Право хоро“.

Само след броени седмици практикуване сами ще забележите не само пряката промяна която прави с вас, начина ви на мислене, тонуса и прилива на енергия, но и със свалянето на килограми (в случай, че имате излишни такива).

Правила в усвояването на българско хоро:

Не изпреварвай другия.

Не си гледай в краката докато играеш.

Не бързай прекалено.

Бързай, когато трябва.

Случай музиката.

Усмихвай се.

„И-ха“ и сега всеки може да сплете ръце с другарчето и да опита първите стъпки на някое българско хоро.