Упражнения за гръбначните мускули, срещу остеохондроза

Стягане на гръбначните мускули

Как да стегнем гръбначните мускули?

Предлагаме ви топ ефективни упражнения за гръбначните мускули, срещу остеохондроза.

Гърбът е подкрепата на нашето тяло. През целия живот, от ден на ден, той ни осигурява вертикална позиция, докато вдигаме тежките товари, движим се или седим дълго време.

Като деца, не мислим за това дали погрешното сядане на бюрото в училище, у дома, седнали на дивана, правейки си домашното. Не си даваме равносметка, защо имаме болки в гърба, болки в кръста, откъде идват?

Ставайки възрастни, не всеки отделя голямо внимание на своето здраве. Заседналият начин на живот, ниската физическа активност. Всичко това кара мускулите да отслабват и атрофират. Но има изход – достатъчно е да укрепим мускулите на гърба и тази задача може да се постигне у дома.

Защо трябва да стегнем мускулите?

Когато мускулите отслабват, това засяга както гръбначния стълб, така и цялото тяло. Мускулестият корсет подпомага гръбначния стълб при поддържане на вертикалната позиция на тялото ни. Когато мускулните влакна са отслабени, те вече не могат да осигурят цялостна опора, цялото натоварване отива към междупрешленните дискове, което завършва с бързото износване на хрущялния слой. Гръбначният мозък има нервни окончания, които са закопчали прешлените, а те от своя страна започват да нарушават болката. Прикрепените нерви могат да доведат до сериозни патологии, вариращи от обикновено главоболие до проблеми със сърцето и други органи. Нищо чудно, че старите хора са казали: “ Човек е толкова здрав, колкото гръбнакът му.“

Упражнения за гръбначните мускули в домашни условия:

За да се укрепите мускулите на гърба, не е необходимо да отидете във фитнес салон. Познатата обстановка е идеално място. Важно да знаете някои правила:

Упражненията трябва да се извършват с малка амплитуда, особено в началото. Натоварването трябва да се увеличава постепенно. Трябва да започнете с няколко повторения и постепенно да се увеличите, когато тялото се адаптира. Ако имате патологии на гръбначния стълб, по-добре е да посетите специалист, той ще назначи упражнения и ще даде съвети как да изпълнявате. Само при спазване на всички тези условия е възможно да се укрепите мускулния корсет и да забравите за заболяванията на гръбначния стълб.

Укрепване на гърба:

В уютна обстановка може да правите упражнения за упражнения за гръбначните мускули, но трябва да знаете, че ефектът ще дойде, само ако увеличи натоварването и броят на повторенията.

Ето някои упражнения за гръбначните мускули. Те са прости, но доста ефективни:

Легнете на пода и вдигнете главата си, опитвайки се да стигнете до гърдите с брадичката. Задръжте няколко секунди и се върнете в началната позиция. Легнали на стомаха под формата на лодка, повдигане на краката и гърдите. Останете така за няколко секунди. Легнете по корема и сложете ръцете си зад главата, повдигнете гърдите, до позиция, в която сте седнали. Легнете по гръб и огънете краката си. Трябва да накланяте коленете, в едната, а след това и в другата посока. Спуснете коленете си, наведете се на ръцете си, бавно извивате гърба си, закрепете се на всяко движение. Друго упражнение за гърба:

Легнете на пода, вдигнете ръцете си и се опитайте да стигнете до тях, като разкъсате главата и раменете. Всички тези упражнения не изискват специална физическа подготовка, ако за първи път не се получи много, това означава, че мускулните влакна не са много развити. Всеки път, когато започне да тренирате, гръбнакът ще ви бъде благодарен, ако му направите раздвижване, загрявка. Инструкторите по тренировка, често съветват тренировките да се правят не само за укрепване на мускулите, но и срещу остеохондроза.

упражнения за гръбначните мускули

Помощ при разтягане, преди упражнения за гръбначните мускули:

Ако възрастен човек има диагноза проблеми с гръбначния стълб, не е възможно да се коригира напълно ситуацията. Но е необходимо да се мисли за укрепване на мускулите, това няма да позволи по-нататъшното развитие на болестта. Тук е комплекс подходящ за домашно изпълнение:

Станете в положение наведени напред, ръцете стигат до пода. Торсата се накланя. От изправено положение, вдигнете ръцете си и опънете надясно, а след това наляво. Легнете на пода с ръка под главата и втората пред гърдите. Вдигнете крака си, направете няколко повторения и легнете от другата страна. Легнете на пода, ръце под глава. Повдигайки таза, трябва да опитате да достигнете до пода. Въпреки простотата на техниката, тези упражнения могат да укрепят мускулната корсет, ако се правят редовно.

Как да подсилим мускулния корсет при остеохондроза:

Много след 40 години страдат от това заболяване. До тази възраст, хрущялните дискове започват да изтъняват, което води до заклещване на нервните окончания, следователно появата на болки в гърба. За да намалите болката, трябва да изпълните някои упражнения, които ще подсилят задните мускули. Някои от тях се препоръчват да се извършват на работното място, ако трябва да седите дълго време. Тогава остеохондрозата няма да ви обезпокои с неприятните си симптоми: Необходимо е да се изправите, да се раздвижите и разходите. Повторете 10-15 пъти, кръгови движения с раменете, след което ги повдигнете едновременно, като оставите няколко секунди. Пръстите се поставят на челото, наклонът на главата трябва да преодолее съпротивлението на ръцете, брои се до 3 и се връща. Тези упражнения не само ще облекчат напрежението в мускулите, но и ще облекчат болката. Те са идеални за превенция на гръбначния стълб. Като ги извършвате редовно, може да избегнете цервикална остеохондроза. Това е важно за офис служителите, които прекарват часове на столовете си и дори пред компютърния монитор.

Йога за укрепване укрепване мускулите на гърба и упражнения за гръбначните мускули:

У домашни условия, йога може да бъде отлична възможност за укрепване на мускулите. Много пози в него са статични, но те позволяват да засегнат почти всички мускули на гърба.

Ето някои йога упражнения за стягане на гърба: Застанете в права позиция, клекнете и огънете краката си, вдигнете задника, в почивката брадичката е към пода. Задръжте няколко секунди, за да усетите напрежението на мускулестия корсет. От позицията, легнали по корем, ръце, поставени на пода, свита в лакътя, трябва да вдигне главата си възможно най-високо. Броят на повторенията е 8-10. Може леко да огънете коленете си. Помнете винаги трябва да се грижим за гръбначният ни стълб. Той трябва да е здрав и в добра форма, за да поддържа непосредствените си функции. Не е необходимо да си купувате абонамент за фитнес залата, за да правите сложни упражнения. Ако желаете, дори подложката в хола ще е отлична възможност за запазване мобилността и здравето на гръбначния стълб.