8 научни обяснения за болка в гърдите

симптоми при болки в гърдите

Какво представлява изразът „имам болка в гърдите“

„Боли ме сърцето“, но нали казват, че сърце не боли, какво тогава се крие зад израза болка в гърдите?!.. Тогава, какво е това усещане и кога изпитващата болка в гърдите трябва да се вземе под внимание?!

Оказва се, че 70% от хората усещат болка в сърдечната област, а 45% страдат от хронична такава. От данни на Световната здравна организация синдромът в сърдечната област е водеща причина за посещенията на 40%при лекаря.

Често нощем не мога да спя обърнат на лавата страна. На моменти в ежедневието усещам стрелкане в сърдечната област, а друг път дори обичайно навеждане на тялото надолу е съпроводено от болка.

8 научни обяснения за болка в гърдите:

Каква е диагнозата на медицината и какъв риск може да се крие там. На тези въпроси потърсихме мнението на специалистите.

Според лекарите болка в гърдите и в сърдечната област може да има в резултат на множество фактори, а ето и една част от тях или 8 обяснения на медицината за най-честите опасности, които се крият в сърцето.

  1. Остеохондроза – тази болка се провокира от неправилна поза в леглото или дълго залежаване (в резултат от болка). Усещането започва в гръбнака, преминава по окончанията на нерва и преминава в гръдната област. Често е споходено от изтръпване на ръцете и шията. Специалистите съветват да се потърси веднага невролог при първи симптоми на болка в гърдите. Нестероидни противовъзпалителни медикаменти помагат за профилактика и лечение, а плуването е чудесен начин за предотвратяване на всякакви симптоми на болестта.
  2. Междуребрена невралгия – според проучвания сред най-острите болки в човешкото тяло, тази се нарежда на трето място след зъбобола и бъбречната криза. Създава се от прищипване на междуребрен нерв в сърдечната област и от самия гръбначен стълб. Причина може да е травма, рязко движение, физическо претоварване или остеохондроза. Нерва може да се простуди и при стоене на течение. Болката в гърдите е много рязка и се увеличава при вдишване или смяна на позата. Много пъти се локализира в областта на гръбнака и при заседяване и рязко вдишване. В случая се вземат медикаменти, които действат обезболяващо, намалява се физическата активност и резките движения. Лекарска консултация е задължителна.
  3. Инфаркт и стенокардия – в този случай болка се появява след физическо натоварване – бързо ходене, изкачване на стълби, носене на тежко. Болката преминава и към лопатката, гръбнака, гърдите, долната челюст, ръката. След отшумяване на болката е препоръчително прием на препарата предписан от лекаря. Той често съдържа нитроглицерин и премахва дискомфорта. По време на инфаркт, болката е рязка и остра. Много я описват като пробождане с нож. Често не се повлиява дори от медикамента и трае повече от 15 мин. При подобен род усещания веднага трябва да се потърси спешна помощ.
  4. Киселини – стомашно-чревните проблеми също могат да предизвикат болка в сърдечната област. Често причина е гастроезофагеалната рефлуксна болест, която се характеризира с парещо усещане в корема и под гърдите. Често страдащият усеща парене в стомаха. Дискомфортът може да е провокиран от преяждане, късно и обилно хранене преди лягане, злоупотреба с алкохол и т.н. Лекарите съветват да се прибягва към по-здравословен начин на живот, да се избягват консервирани храни и да се хапва поне 2 часа преди сън. Антиациден медикамент се взема при прекаляване с киселините, а лечение на рефлукса и ендоскопска процедура също са често предприемани в случаи на такава болка в гърдите.
  5. Плеврит – представлява възпаление на плеврата. Той е двойна мембрана и вътрешната покривка на гръдния кош. Причинява се от възпаление на алергичен агент, бактерия или нараняване на белия дроб. Болката в гърдите е едностранна и се засилва по време на дишане. Често е съпроводена от кашлица и понякога температура. В случай на не лечение може да образува плеврална проява между двата слоя на белодробната обвивка, които нарушава дишането. Задължителна е консултация с лекар. Плевритът е болест, която налага специално и комплексно лечение.
  6. Ахалазия – характерна е с липса на перисталтика на хранопровода. Среща се рядко и често се провокира при преглъщане. Болката в областта на гърдите е съпроводена с раздиращо усещане и затруднения при гълтане. Медицината съветва посещение при гастроентроетеролог. Заболяването е лечимо с медикаменти, а понякога се налага и хирургия.
  7. Спазъм – ахалазия на кардията и езофазоспазъм са често срещани явления. Това води до спазъм на хранопровода и е типично за хората с нестабилни емоции. Най-чести предпоставки за появата му са стрес, студени и горещи вълни. Болката е остра и наподобява тази на инфаркт. Специалистите съветват при подобна болка да се отпие глътка топла вода. Ако е храносмилателен проблем, той ще отшуми, ако е кардио, трябва да се посети лекар.
  8. Сърдечна болка – усещането в областта на сърцето може да не е предвестник за кардиопроблем, а по-скоро за остеохондроза. Последното представлява мускулен спазъм, хипертония или метаболитен процес, който има силен ефект над сърцето. Подобно усещане може да трае часове, често се локализира не в гръдния кош, а в самото сърце. Специалистите съветват да се посъветвате с кардиолог, който ще ви направи електрокардиограма и ехокардиография.