Любопитни факти за сметаната по света, чак до Бъкингамския дворец

сметаната

Знаете ли, че само 100 гр. от сметаната заквасена са богати на 280 калории, а количествата белтъчини в тях се равняват на 2,2%, за това пък мазнините са между 15 и 45%.

Любопитни факти за сметаната по света, чак до Бъкингамския дворец

Сметаната е ценна на минерални соли, витамини А, Е, Д, В и въпреки стабилната й биологична и енергийна стойност, тя е изключително полезна. Използва се за лечение на бъбречни заболявания, профилактика при диабет, стомашни проблеми и други

Какво не знаем за сметаната като кулинарна съставка:

Сметаната е любимата съставка за британците. Тя е известна като Clotted Cream и присъства в менюто на закуска, при специални поводи и събития, дори в Бъкингамския дворец. Скандално звучи и факта, че сметаната се сравнява с бялата визия на булката. И докато едни я предпочитат в натурално състояние, то за други тя е незаменим козметичен продукт. Сметаната се използва за маски на кожата и лицето, като допринася премахването на сухотата и избелване на тена.

Дали по инерция, дали заради честото и присъствие в сладкарството, сметаната често е приемана само за сладък продукт и е свързвана с торти, пасти, сладолед. В световната кулинария сметаната е чудесен готварски продукт, които от много националности е смятан за почтен. Готварската сметана се използва в супи, салати, основни ястия, специалитети, предястия. В българската кулинария сметаната се дели на сладка и кисела. От хилядолетия тя е по-известна като кисело мляко или само мляко, вместо сметана, а начинът й на приготвяне определя това сравнение. Нашенската готварска сметана се прави от закваска или каймака на млякото.

Научно е доказано, че сметаната предпазва от атеросклероза, поради богатото на растителни масла съдържание и лецитин. Последният, от който намалява нивата на холестерола.

Обработки на сметана:

Тя подлежи, както на термична, така и на естествена обработка. Използва се във всякакви сладкарски и кулинарни рецепти, а това я прави така пригодим а, както за сутрешното кафе, така и за обедната супа, така и за десерта от плодова салата или сладкиш, така и за гарниране на ордьоври. Всичко зависи от:

Многообразието на видовете сметана, а то се свежда в:

Предвид факта, че сметаната присъства в сладки и слени готварски рецепти е добре да знаете, какви видове съществуват от нея. Така умело и майсторски ще може да ги вмъкнете в менюто си и да обогатите храненията. Ето и тях:

Заквасена сметана – добре позната на българския пазар.  Маслеността й достига между 20-25% и се ползва за застройка на супи, сосове, глазура за сладкиши, торти, кремове;

Крем фреш сметана – е другия вариант, които е малко по-маслен с 28%. От нея се приготвя и най-популярния продукт на италианско сирене Маскарпоне.

Сладката разбита течна сметана е позната още като млечна сметана. Тя наподобява прясно мляко и е подходяща за гарниране на кафе и други напитки.

Сметана на растителна основа – тя си има колкото привърженици, така и опоненти. Въпреки това не се отписва от кулинарните рецепти. Приготвя се от палмово или кокосово масло. Не е подсладена.

Бита сметана – няма как да я объркате. Това е онзи пухкав крем, който и малки и големи харесват.

Сметана на прах – обикновено е на растителна основа и в малки и удобни опаковки. Подходяща е за гарниране на кафето, сладкиши и кремове.

Сметана на спрей – предлага се във флакон, който се изпръсква след енергично разклащане. Чудесен начин е за украсяване на кулинарни и сладкарски изделия, предлагайки дълготраен и красив завършек.

Сметана за кафе – разбира се, че има и конкретна такава за така обичаната доза сутрешно кафе. Тя е нискокалорична и може да е течна, суха, млечна или растителна.

Любознателно за кулинарната сметана:

Знаете ли, че при повече от 30% масленост, сметаната става подходяща за разбиване, а когато мине 50-60% от нея се прави чудно пухкав крем. Такъв е неустоимо вкусен и с чиста съвест може да се каже, че си е тежичък. Любопитен е и факта, че заквасената сметана не може да се разбива, защото има по-различна консистенция. Какво ли бихте казали, ако ви споделим, че няма германка, която да не е ползвала кухен в кухнята си. За немските жени, той си е класика и се приготвя от истински семена. Кухенът наред с това е важна част от семейния живот на германците.

Сметаната по света:

Американците са страстни привърженици на 48% сметана известна като Channel Island extra thick double cream. Тази сметана се създава от крави, отглеждани в Джърси, а според проучване е известно, че това е и най-маслената сметана по света. Тя достига и 55% масленост. Сметаната е чудна добавка за известния Бей лис, а така също и в сладките пайове с пудинг, ябълки, захар и алкохол.