Подуване на стомаха – как да се справим

подуване на стомаха

Киселини, тежест и подуване на стомаха след празниците – как да се справим

След месеца с най-много празници, всеки търси начин да се разтовари от коледните и новогодишни пиршества, които неминуемо водят до подуване на стомаха.

Празничните поводи не спират и през идните два месеца, а за това е необходимо от време на време да правите разтоварващи и здравословни дни.

Тежестта в стомаха, подуването на корема, появата на киселини могат да бъдат премахнати само с някои ефикасни и професионални съвети. Ето как:

Как да се храните

Когато сте на празничната трапеза не се тъпчете. Опитайте да се ядете бавно и по-малко, да сдъвквате всяка хапка и дори да опитате от всички специалитети на масата, да не прекалявате с количествата им. Ако започнете вечерта с предястия в 9 часа и завършите в 5 сутринта, то безспорно на утринта ще се чувствате недобре. Стомахът не може да преработи храната, защото биологичният му часовник е обърнат. Тогава стомахът смила бавно храната и забавя метаболитните процеси.

Срещу подут корем

Подуването на корема най-често е съпроводено с болезнени спазми, газове и дискомфорт. Всичко това е в резултат от някои храни и в комбинация от стрес. За да избегнете подобно усещане пригответе:

Отвара – с 20 гр. чубрица, 50 гр. зелен анасон, 20 гр. маточина и 20 гр. мента направете отвара.

Приготвяне – в 1 л. гореща вода залейте всички съставки и изчакайте да престоят 10 минути. Прецедете и пийте по 2 чаши след хранене всеки ден.

Консумация за по-голям ефект – за по-голям ефект, добавете 1 капка масло от мента.

Срещу тежест в стомаха

Макар и приключили с храната преди часове, може да усещате цял ден тежест в стомаха. Това е сигнал, че храносмилателната система е задръстена от храни и функционира бавно. Тук, обаче не е място за паника. Достатъчно е леко стимулиране и тя отново ще заработи правилно.

Отвара – 30 гр. мащерка, 30 гр. маточина, 50 гр. кориандър, 30 гр. розмарин, 50 гр. джинджифил се сваряват в съд с вода.

Начин на приготвяне – след като всички съставки врят 3 минути, се маха от котлона. Поставя се капак и се оставя така 5 минути. Отварата се прецежда и се пие след всяко хранене.

Консумация за по-голям ефект – една капка натурално масло от мента е достатъчна срещи стомашни спазми, а за подобряване на метаболизма и успокояване на стомах и черва се овкусява с ¼ лъжичка мед.

Срещу киселини в стомаха

Храните богати на мазнини и по-големите количества алкохол предизвикват неприятни усещания в стомаха. Покачва се киселината в стомаха, в опит стомашните сокове да разградят всички остатъци. Придружено от тютюнопушене целият процес се изостря, а за справяне с подобна ситуация на помощ идват билките.

Отвара – 30 гр. от женско биле, 30 гр. бяла ружа, 20 гр. лайка, 20 гр, маточина, 20 гр. полски хвощ се смесват и запарват с вряла вода.

Приготвяне – сместа се вари 3 минути и се маха от котлона, покрива се с капак и се оставя така 10 минути. Пие се при чувство на болка или след хранене.

Консумация за по-голям ефект – капка масло от босилек е достатъчно да засили ефекта, а с лъжичка мед има невероятна успокояваща сила.