Как да преодолеем махмурлука в първите дни от новата година

Предвид поредицата от много празници и факта, че българинът е свикнал да отпива някоя и друга чашка алкохол се появяват редица въпроси за махмурлука от алкохола. Ето, защо избрахме да разбулим някои от тези митове и твърдения за концентратите и отравянето с алкохол.

Алкохолните напитки са така любими за хората по целия свят, а с времето от тях са се родили всякакви митове за чудодейното въздействие на „огнената вода“ Как алкохолът повлиява организма ни и дали са верни приказките, които ни учат, че в алкохола има полезни съставки, които помагат на организма ни да се справя с множеството болести е добре всеки да си зададе, преди да отпие поредната глътка.

Според някои поверия алкохолът повишава имунитета и прави човешкия организъм по-устойчив на простуди и настинки. Много твърдят, че алкохолът ни помага да сме по-социални и комуникативни. Не са малко и онези, които лекуват лошото си настроение с чашка аперитив и конкретно твърд алкохол. Нека след всичко това да помислим и за мнозината, които стават част от едно общество на алкохолно зависимите. Твърдия алкохол приеман като лек срещу депресия или справяне с трудни ситуации може да се превърне в пиянство, а то от своя страна може да влоши в голяма степен състоянието на човека. Или тук отново затвърждаваме старата и мъдра поговорка „всяко нещо трябва да се взема с мярка, защото в противен случай може да подейства като бумеранг над организма“.

Ето и три, наистина красиви заблуди измислени от любителите на чашката:

Алкохолът подобрява потентността – този мит е широко разпространен сред мъжете, при това е коварен. Да, понякога именно благодарение на алкохола мъжът е по-издръжлив в сексуален аспект, благодарение на повърхностно разширените вени на кръвоносните си съдове, но в повечето случаи спиртната напитка има отрицателно въздействие над тестостерона. Честата употреба на алкохол при мъжа може да доведе до сигурен провал в леглото. По мнението на специалистите и медицината всеки алкохолик е импотентен.

Алкохолът подобрява качеството на сън – ако това твърдение не беше мит, то и понятието „тежък пиянски сън“ нямаше да съществува. Реално ситуацията изглежда така – през първите часове от съня, човек, приел алкохол може да заспи сън равносилен на наркотичен опият. Това обаче не е достатъчно, за да може да отпочине организма. Хората решили да използват сънотворни като алкохол могат лесно да се пристрастят към тях и не след дълго да страдат именно от безсъние и предубеждение, че само спиртния твърд алкохол ще им помогне да се справят с подобна ситуация.

Алкохолът помага да се справяме с проблемите – не са малко и онези, които подобно на приспивателно-алкохол, са свикнали, когато са тъжни, депресирани, нервни или имат проблеми в работа или семейство да пият по някоя и друга чашка алкохол за успокоение. Уви „огнената вода“ може да отпусне за кратко, но нека не забравяме, че алкохолът убива множество мозъчни клетки, а така отнема всеки път частица от естественото щастие, на което е способен единствено мозъка.

Съществуват още множество твърдения за алкохола, но нека спрем до тук. А сега предвид и поредиците от празници и махмурлука, който ще обземе всеки втори на утринта след тежък запой, добре е да имате предвид и някоя бърза рецепта за възстановяване. Кисели сокове, като марина от зеле, туршии, кисели краставички, свежи сокове от прясно изцедени плодове, фрешове кисело мляко и айрян, прясно мляко и много вода в първите часове на новия ден ще помогнат по-лесно да изхвърлите токсините от организма.

Според специалистите на всяка една чаша алкохол (100 гр. концентрат, твърд алкохол), трябва да се приема една водна чаша вода или плодове шейк.