Как да се справим с подутите крака

Прибирате се у дома вечер, събувате обувките и откривате, че глезените и стъпалата са подути…Причините за подобно усещане могат да са много – лятото заради горещините, зимата, заради прекаленото обуване и обличане на краката, включително носенето на ботуш и обувки с висок ток.

Подобно усещане е познато на мнозина и много смятат, че ако починат на утринта всичко ще е наред.

В случай, че краката отичат редовно нещата не са съвсем ок. Тогава трябва да се замислим сериозно за причините от проява на отоци, а в някои от тях те са:

При рядко, продължително и статично натоварване – при дълго пътуване в самолет, прекарано продължително време в право и обездвижено положение. Причина за всичко това може да е венозният застой, а когато след нощната отмора, отоците все още са на лице, значи става дума за някакво заболяване. Специалистите съветват винаги да се намира начин за справяне с отока на краката и подуването на ходилата. Това  отокът може да започне с раздвижване на всеки 30 минути.

Отоци поради варикоза – подуването на краката може да е в резултат на нарушена дейност на сърцето, бъбреци, венозна или лимфна система. В случай, че оттокът е хроничен и в резултат на варикозна болест, то отокът може да е и в резултат на пристягащ ластик в областта на пищяла на ходилото. Добре изразеният в долния крайник оток може да е сред основните симптоми за остра дълбоко венозна тромбоза. В тези случаи не бива да се отлагат посещенията при лекаря.

Лимфиден оток на кръвоносните съдове – той представлява заболяване на лимфната система на долните крайници. За разлика от други видове отоци се проявява като безболезнен плътен оток. От здравия край на пръстите към задната част на стъпалото и глезените. Усещането е сякаш петата е възпалена възглавничка. С времето заболяването се развива и става по-осезаемо и сериозно, а отоците не изчезват. Често те са проява и на други заболявания като рани, екземи, дерматит. При подобни симптоми е задължително лечение и консултация с лимфолог.

В начална фаза и при първи прояви на обичайния ежедневен оток и подпухване на ходилата се препоръчва хладна вана, студен душ или повдигане на крайниците на високо. За дамите се препоръчва и избягване носенето на така обичантите от дамите обувки на висок ток.

подуване на краката, отичане на краката при носене на висок ток, тежест в краката