Продължете към съдържанието

Гъбички по краката

Лятото е идеален момент за справяне с неприятното усещане на парене, сърбеж и неприятна миризма по ходилата. Често симптомите сочат единствено резултат – гъбички по краката. И дори да не е настъпил най-топлият сезон, настанало е време да предприемете стриктни мерки, срещу им. Благодарение на отворените обувки, кожата диша с всяка клетка и пора, а така кислородът достига до ходилата ни. При това ако възпрепятстваме вредните микроорганизми, то от нас зависи колко траен ще е ефекта.

Гъбички по краката биват няколко вида. Такива могат да нападнат кожата между пръстите или самия нокът.

Гъбичките по кожата на пръстите, наподобяват бели петна и предизвикват остър сърбеж. Кожата може да започне да се бели в резултат на чесане. Ако микозите засегнат нокътя, той пожълтява, изкривява се и става ронлив.

Кое провокира появата на гъбички – тесните обувки, влагата и силни антибиотици са главни виновници за появата на гъбички по краката. Прекалено стягащата обувка наранява нокътя, а така гъбичките по-лесно проникват. Влагата дава храна за развитието на гъбички. Труднодостъпните места и гънките задържат влага и там най-лесно се развиват микроорганизмите.

Как да се избавим от гъбички по краката – борбата с невидимите вредители е продължителна, упорита и често се оказва безрезултатна. Много пити в процес на лечение се назначават няколко вода лекарствени продукта, които третират гъбичките както от вън, така и от вътре. С предписанията на лекарствените препарати трябва да се внимава и да се следват стриктно инструкциите на лекуващия лекар. Често предозирането или неспазване на схемата може да доведе до рецидив. Ето, защо специалистите съветват третиране с антигъбичен гел, спрей, крем и таблетки сутрин и вечер. Периодът на лечение трябва да трае поне 3 седмици, а при много засегнати участъци са нужни и по 3-4 месеца. За да има траен ефект по време на лечението е задължително стриктно хигиенизиране и дезинфекциране, изваряване на бельото и профилактика на обувките (поне един път седмично).

Профилактиката на обувки заразени с гъбички се прави с памучни тампони напоени в оцет, с които се пълнят двете обувки, след което се завързват в найлони и остават за едно денонощие. След лечение от гъбички е задължителна подмяната на всички чорапи и обувки и замяната им с нови.

Микозите по ноктите са много по-упорити от тези по кожата. Тяхното лечение трае по 9 месеца. В случай, че само един-два нокътя са пострадали, то те трябва да се третират със специален лак. Когато ноктите са повече и са засегнали нокътя в основата се вземат таблетки.

Ето и някои тактики, които ще ни избавят от бъдещи проблеми по гъбички на краката:

След душ или басейн е важно да подсушаваме ходилата и най-вече разстоянията между пръстите.

Важно е носенето на чорапи от памук или синтетичен материал, който пропуска въздух. Важно е чорапите да се сменят всеки ден, да се изпират на 60 градуса и отделно от останалото бельо, с цел да се предотврати заразяване и на други хора.

Ползването на пудра срещу гъбички, също води до намаляване риска от повторно заразяване.

Copy link