Как да се справим с месечния цикъл

месечния цикъл

Какво не знаем за месечния цикъл

Жената дарява живот и красота, но за това цената е много висока и струва голяма жертва, наричаме го – месечния цикъл.

За всички, които не са уловили накъде насочваме вниманието ще споменем, че става дума за месечното неразположение, което е способно да потъпче самочувствието, да смути сексуалния живот и да води редица болки след себе си.

В идните няколко реда ще се постараем систематизирано да изясним всичко засягащо тези моменти от месечния цикъл на жените.

Какви са симптомите преди настъпване на ПМС?

Около една седмица преди започване на цикъла, неразположенията у жените съпроводени с болки. Гърдите се подуват, апетита се обостря, раздразнението от дребни неща нараства, а слабата концентрация и главоболието пречат на работата. При някои от претствителките на нежния пол тези симптоми са така завишени, че не са способни да извършват обичайните, ежедневни занимания. От емоционална гледна точка жените са с ниско самочувствие и скептично настроени, а умората поразява.

Коя е причината за промяната преди менструалния цикъл?

Нивата на прогестерона, предизвикващ предменструалния синдром оказват влияние. Освен това спада в хормона серотин, влияещ на чувството за радост.

Как да се справим със силния глад за сладко?

Вместо десетки сладкиши и шоколадови бонбони, консумирайте пълнозърнест хляб, тестени храни и ориз. Тези храни съдържат много триптофан, способен да произведе серотин в тялото. По отношение на сладките и шоколадови изкушения е добре да знаете, че покачват нивото на захарта в кръвта, а тя от своя страна довежда до нервност.

Кафето как действа в дните преди ПМС?

Кафето засилва раздразнителността. По-правилно е да се консумира безкофеиново кафе и чай от лайка.

Защо солта вреди?

Подуването на корема и оттоците по крайниците са в резултат на задържане на вода в организма, а тя е провокирана от големи количества прием на сол. Често пъти и болките в главата са в резултат от задържане на вода, а тя от големи количества погълната сол. Препоръчва се да се добавя в храните в умерени порции преди цикъла.

С физически упражнения може ли да се облекчат симптомите?

Те правят тялото много по-издържливо. Плуването, карането на колело, бързо ходене са сред препоръчителните. Спорта помага за производството  хормона на щастието ендорфин.

Влияят ли минералите и витамините над предменструалния синдром?

Според изследвания е доказано, че липсата на определени минерали спомага за усложняване и болезненост в периода преди самия цикъл. Достатъчни са 200 мг. Магнезий; 1200 мг. калций, който спомага срещу главоболие; Витамин В6 в порядъка на 50-100 мг. действа ободряващо и разведряващо. Освен това може да наблегнете на чайовете, които много облекчават предменструалните синдроми. Съществуват поне още 4 въпроса около ПМС, за които е добре да знаете.

Как да се справим с болезнена менструация?

Изследвания показват, че всяка трета жена има дисменорея през първия ден от цикъла. Болезнеността е по-типична за младите момичета, след раждането затихва и в менопаузата се обостря отново. Болките са в резултат от веществото, предизвикващо маточни контракции, наречено е простагландина. Това предизвиква силно течение на кръв, а болката е способна да пререже кръста и стомаха ниско. Тези проблеми се преодоляват с билкови чайове от пелин, смрадлика, лайка и див ямс.