4 въпроса около ПМС

ПМС

Знаете ли, че повече от 6 години от живота на жената преминават в дискомфорт и болки в резултат на предменструалния синдром ПМС?!

4 въпроса около ПМС

Според специалистите и по направени проучвания излиза, че 450 средно е броят на ПМС, менструалните цикли, които всяка дама има през жизнения си път.

В случаи, че приемем те да са до 5 дни, което си е и така в 25% от случаите. Дори при тежките такива, където дамите, ползват болничен, за да отсъстват от работа в резултат на тежък предменструален синдром.

Решихме да потърсим и мненията на специалистите. Ето и една част от най-често задаваните въпроси около ПМС:

Защо едни дами нямат никакви оплаквания, а други изкарват на „легло“ целия месечен цикъл.

Причината е дисбаланс на прогестерон и естроген. Предменструалната дисфория се проявява при жените, в чийто организъм има резки аномалии в двата хормона. При тази група представителки на нежния пол, учените установяват и, че нивата на допамин са прекалено занижени. Нека не забравяме, че това вещество се грижи за настроението. Жените, които не се оплакват от тежка форма на ПМС, тези нарушения не са налични.

Прилага ли се фитотерапия докато трае ПМС

Съществуват целебни растения, които помагат на организма да се справи с хормоналния дисбаланс. Те спомагат и облекчават болките да намалеят и дори да отшумят. Нервността, напрежението и депресивните състояния също изчезват. Такива природни средства са гинко билоба, етерично масло, зехтин, кора от калина. С гинко билоба или кора от калина се правят запарки и се приемат по 3 пъти дневно. От етеричното масло и зехтина се прави олио, което се втрива в кожата по време на баня.

Изследвания за установяване на хормонален дисбаланс

Биохимичен анализ на кръвта определя хормоналният статус в организма. Естроген, пролактина, прогестерон и др. хормони за важни показатели. Изследванията се правят на 5-и или 7-ми ден след месечният цикъл. При високо производство на естроген се стига до задържане на вода в тялото, а това обяснява и дискомфорта в долната част на таза, областта на корема, гърдите, глезените.

ПМС

Вярно ли е, че вегетарианките прекарват в лека форма ПМС

Специалистите потвърждават, че намалените количества на мазнини (растителни и животински) в тялото на жената е от значение за по-лек си синдром на менструалния цикъл. Увеличеният прием на растителна храна, повишава концентрацията, намалява честите смени на настроения, изключва излишното подуване на стомаха и облекчава болките. Дисбалансът в резултат на ПМС не чезне напълно, но значително се намалява. Диетолозите обясняват това научно със смекчаване на нивата хормони в организма, но преди подлагане на подобен режим консултацията с лекар е задължителна.