7 въпроса за епилацията и трайното обезкосмяване

Епилация, депилация и като цяло обезкосмяването е тема мания за много жени. На нея повечето от нас днес могат да говорят с часове, за разлика от миналото, когато единственият начин за премахване на неприятното окосмяване е бил самобъръсначката.

Особено наблял е въпросът сред момичетата. Кога ще пораснат те? Как да се отърват от окосмяването?
Сега и тук ще откриете някой от най-лесните начини, за да отстраните неприятните косъмчета, а в същото време да имате мека, нежна и гладка кожа. При това да сте напълно готови да посрещнете лятото на море.

Вижте следните съвети за епилация, приложена в домашни условия в нормалния живот.

Как да се намали болката от епилация:

Първо изберете най-подходящия и адаптивен към вашата кожа восък.

След това го нанесете с длани и лек натиск върху цялата кожа.

Косата расте твърде бързо, а за да намалите болката от прекомерно третиране на кожата е добре да извършвате редовни епилации и да си помогнете с ексфолианти. С тяхна помощ процедурата е по-лесна, а в края на всяка епилация нанесете лед. Той намалява болката и действа обезболяващо, като кара наранените места леко да изтръпват.

Той стяга порите, което прави издърпването на космите по-малко болезнено.

Поради затварянето на порите, космите се отскубват по-ефективно и в по-големи количества за кратко време.

Какъв восък да изберем, за да е адаптивен към всяка област на тялото:

Космите по лицето, в областта на бедрата и по вдлъбнатите  места е по тънка и нежна от тази на краката, затова използвайте различен тип восък. По-мекия восък и по-загрятия е подходящ за тези области.

Восъка в тези места се наслагва с помощта на шпатула, което е по-добрия вариант от лентите, защото е по-малко дразнещ в чувствителните части на тялото.

Болка и възпалението, породени от кола маска намаляват с времето и навика.

Вярно е, че човек се нуждае от известно време да се адаптират към восъка и дразненето може да намалее с течение на времето, но всичко зависи предимно от типа кожа.

От гледна точка на болката, тя намалява с течение на кола маска, защото космите стават по-дълги и това улеснява изтеглянето им.

Налице е също така намаляване на дебелината на косъма, след втората депилация.

Как да подготвим кожата преди епилация:

Трябва да направим скрап, за да премахнете мъртвите клетки и всяко косъмче, сгушено под кожата. В най-добрия случай, може да дезинфекцирате с антисептични кърпички или алкохол. След това почистване не се прилага лосион за тяло или масло, защото восъка няма да се прихване по кожата, което затруднява космите да се захванат към лентата.

Как да изберем восък, според кожата:

За чувствителна кожа е добре да се прилага не много горещ восък. Понякога тя е твърде тънка, а восъка може да издърпа повече косми, отколкото кожата ви може да понесе. Жените с проблеми в кръвообращението, не трябва да правят много топли или много студени кола маски.

И накрая, тези, които използват са се подлагали на бръснене, трябва да използват по-дебел восък, който ще захване и откъсне космите по-добре.

Най-добре е ако човек не е свикнал на този вид метод да започне по малко, за да прецени, какъв козметичен продукт ще пасне най-добре на тип кожа.

Как да забавим процеса растежа на нови косми:

Отговорът е да. Има кремове и спрейове, известен също като косата инхибитори, които са лесно-достъпни в козметични магазини и дори онлайн. Някои от най-известните инхибитори на растежа на космите са ултра коса и коса в повече. Това са спрейове, които могат да бъдат прилагани след процедурата епилация. Тези продукти са доста ефективни и в дългосрочен план растежа на косата намалява. Освен това новопоникналите косми ще са леки и тънки.

Какъв тип кола маска се препоръчва за първия път:

Добре е първия път да е при специалист. Восъкът се избира от козметика, в зависимост от профила на клиента, което прави епилация бързо и по-ефективна, а и вие самите ще сте по-спокойни, защото е извършена от професионалист.

В домашни условия, трябва да имате голяма смелост да тегли, като допълнение и първия път никога не е ясно с каква сила трябва да се тегли кола маската, а това допълнително ще увеличи болката.

Какви предпазни мерки трябва да се вземат след епилация:

След епилация, е възможна реакция на кожата, под формата на малки червени точки, което е нормално. Това просто ще отнеме няколко часа и зачервяването само ще отшуми. В същото време, това е наложително, за да се избегне излагането на слънчева светлина. Освен това трябва да изчакате 24 часа преди да подлагате кожата на други процедури. Кожата ще има нужда да си почине. Трябва допълним, че овлажнителя за облекчаване е задължителен.