Как да се избегне извънматочна бременност

извънматочна бременност

Много от вас са чували за извънматочна бременност или са отчасти запознати с това състояние, което застрашава не само здравето на жените, както и възможността да се раждат деца, но и живота. Може ли да се избегне този проблем?

В случай на извънматочна бременност, ембрионът не се развива в матката и попада на друго място, където няма да има нормално развитие за детето. По-голямата част от извънматочната бременност – се развива в тръбата, така че яйцето се прикрепя към стената на маточната тръба. Това се случва, че оплодената яйцеклетка започва да расте в корема в органите на малкия таз или в яйчника.

Защо се нарича „извънматочна бременност“?

Има множество патологични фактори. На първо място, ако жената има възпалителни процеси се случва яйцеклетката да се развие в маточните тръби. Извънматочна бременност може да се развие във всяка секунда. Фалопиевите тръби са един вид коридор за яйцето. Естествено замислен факт е фалопиевите тръби да придвижат яйцето от яйчник на матката. Ако фалопиевите тръби са възпалени, това товари пренасяне на яйцеклетката до местоназначението и процесът става възможен.

Защо се възпалява маточните тръби?

Лекарите казват, че безпрецедентна експлозия на полово предавани инфекции и това се отнася както за семейни двойки, така и за свободни хора. Повечето заболявания, инфекции, предавани по полов път се отразяват неблагоприятно в женската полова система.

Разбира се, тялото се опитва да се бори с инфекцията, но ако няма подходящо лечение, болестта навлиза в хронична форма, в коремната кухина и образуват сраствания. Сраствания на маточните тръби могат да бъдат фиксирани и така те не изпълняват своята функция по предназначение. Важно е да знаете, че срастванията могат да бъдат излекувани само чрез операция. Заедно с лечението е необходимо лечение на инфекциите – това е много по-лесно и по-евтино, отколкото риска на ефектите върху здравето и премахване на инфекции.

Някои жени имат вродени аномалии на структурата на фалопиевите тръби, което също води до нарушение и транспортиране на яйца. Кисти, доброкачествени тумори, миоми на матката, имат отрицателно въздействие върху тазовите органи, така че е важно да се правят периодични прегледи при гинеколог веднъж на всеки шест месеца.

Ефект на аборт, извънматочна бременност

Всеки пети може да бъде засегнат от извънматочна бременност. В резултат на тази интервенция може да се развива не само женско възпаление, но също се появява хормонален дисбаланс.

Вътрематочната и извънматочна бременност

При жените, които носят дълго време спирала, рискът от извънматочна бременност се увеличава с няколко пъти! Две години след инсталирането на спирала, рискът се увеличава десет пъти, ако носите спирала четири години – рискът от извънматочна бременност се увеличава двадесет пъти.

Важно е също да се отбележи, че използването на орални контрацептиви или по-скоро прекъсване на тяхното използване може да засегне и предразположението към извънматочна бременност. След като сте спрели приема на хапчета, съкратителната активност на маточните тръби, попадна под влиянието на женските полови хормони. Маточните тръби се отпуснат, така че те няма да са в състояние напълно да се справят с възложените им функции. Ако се отказват хормонални хапчета, трябва да се действа предпазливо в първия месец.

В началото извънматочна бременност се наблюдава с промени, подобно на нормална плодовитост. Още с първия ултразвук може да се установи къде е прикрепен ембрионът.

Ако сте имали нещастния опит на извънматочна бременност или сте изправени пред един от посочените по-горе проблеми, със сигурност ще бъдете изследвани при първите признаци на бременността. Това не само ще ви предпази от негативните ефекти, но също така да запазят способността ви да имате деца в бъдеще!

В ранните етапи е трудно да се установи разположението на яйцеклетката. Само с помощта на ултразвук лекарят ще определи естеството на бременност. Имайте предвид, че в рамките на два или три дни закъснение, диагностицирането на оплодената яйцеклетка може да се направи. Плодът не може да се развива в тръбата, така извънматочна бременност се носи до 6-7 седмици. За съжаление, резултатите от извънматочна бременност тъжно водят до една празнина на маточната тръба. Жената може да загуби много кръв, което е опасно за живота и корема й.

Как протича лечение на извънматочна бременност?

Лечение за извънматочна бременност е само, чрез оперативна намеса и отстраняване на яйцеклетката. В България единственото хирургично лечение е с премахване на маточната тръба.

Ако искате да имате дете, след извънматочна бременност не пренебрегвайте съветите, да следене на здравето. Получаването на достатъчно сън и достатъчно почивка също са от значение. Това, какъв живот има една жена, зависи това дали ще бъде в състояние да стане майка.

Според статистиките всяка втора жена, след като получи извънматочна бременност има проблеми със зачеването. Но това не е всичко. Две от трите жени, които успяват да забременеят, отново носят риска от бъдеща извънматочна бременност или спонтанен аборт.

Не забравяйте, че в крайна сметка всичко зависи от вас, вашето здраве и настроение.

Една от най-леките форми за премахване на извънматочна бременност е като оплодената яйцеклетка се отделя лапароскопски.

Важно е да се отбележи, че лечение на извънматочна бременност също е форма, но струва твърде скъпо, но дава добър ефект. Под влияние на хапчета оплодената яйцеклетка просто се разтваря и изхвърля от организма на жената естествено. Разбира се, окончателното решение за избора на метод ще бъде взет от специалист, в зависимост от здравословното състояние на жените и срока на бременността.