Как да преборим вкисване на почвата

Някои смятат, че градинарството си е цяло изкуство и са на правилна посока. Не на всеки се отдава да гледа растения, а някои дори са много „специални“. Ако обаче смятате, че не ви се отдава отглеждането на цветя в градината, нека ви разубедим. Преди да сте помислили, че не може да „от чувате“ едно цвете в саксия, нека ви споделим, че си има малки тактики, които може да са ви от полза.

В природата и навсякъде в заобикалящата ни среда съществуват микроорганизми, които се хранят от нещо живо. Така е и с почвата. Когато в нея влагата се задържи за по-дълго, концентрацията на кислород е понижена, започват загниващи процеси. Такива водят до гниене корените на растенията. Този процес е известен още като вкисване на почвата.

Кога се появява вкисване на почвата – когато растенията се поливат прекалено често, когато дренажния слой на почвата е запушен или когато липсва достатъчно светлина (мястото е студено и усойно). В тези случай водата може да се задържи в пръстта, а въздухът не прониква свободно.

Какви са последиците от вкисване на почвата – ако влагата се задържа прекалено дълго, това може да провокира заболяване по растението. Растежът на цветето спира, а по почвата се образува бяла коричка.

Белези, по които да познаем вкисване на почвата – освен побелелият горен пласт на почвата, саксията също побелява. При градинарите това явление е известно като „вкисване“.

Как да преборим вкисване на почвата – когато забележите някои от горе-споменатите признаци на вкисване, вдигнете саксията и вижте дали дренажите са отворени и дали от тях може да преминава свободно вода. В случай, че отворът видимо не е запушен, разрохкайте пръстта, за да намалите количествата влага и да позволите на въздуха да проникне до корените.

Как да постъпим при тежки случа на вкисване на почвата – в случай, че запушването е налице, извадете растението от саксията, огледайте добре корените му. Изрежете загнилите корени и поставете растението в нова саксия и по-малка и добавете нова пръст.