Антигуа Гватемала – град на спомените

Една от привлекателните за съвременния турист дестинации е Гватемала. Парче земя, чиято история оживява, за да разкаже се себе си за пореден път.

[bctt tweet=“Предлагаме ви да се потопите в магията на този град изграден от спомени.“]

Достатъчно е само да потеглите по калдъръмените му улички и да се докоснете до привлекателните кътчета, да се потопите в атмосферата и да се отдадете на приятелското гостоприемство, всичко това е Антигуа Гватемала.

Провинциално градче или оживена столица – някога това чудно място, което днес привлича милиони туристи от цял свят било един от най-големите градове на испанската империя. Той служел и за административен център на цяла Централна Америка. Това било така от XVI в. до XVIII в., докато през 1541 г. изригва един от близко разположените вулкани Агуа. Така селището се изместило на днешната територия. Градът достига своя разцвет в XVIII в., когато са издигнати множество постройки. Това превърнало града във важен културен и административен център. По-късно през 1773 г, градът отново е изравнен със земята. Причината този път била силно земетресение. Така градът със статут на столица се превърнал в руини. В този момент испанският крал превърнал столицата в Гватемала Сити в модерен и съвременен регион.

Самото име Гватемала означава стара и древна, а тук започнала съвременната история на Антигуа Гватемала.

История и слава на разрушения град – още в XVIII в. били разрушени всички важни сгради в града – манастири, църкви и общински постройки. Антигуа Гватемала пази своята автентичност и уникалност и с това, че се възстановява след всякакви разрушителни сили.

църкви Гватемала

Днес голяма част от местните църкви (над 30 на брой) са възстановени. Някои от тях са превърнати в музеи.

Самият град е запазил очарованието с под формата на исторически резерват.

[bctt tweet=“Автентично е, че на това туристическо място няма да се видят обичайните рекламни табели.“]

жълтата сграда в Гултемара

По улиците има само дървени указателни табели.

Дори пътните знаци са стилизирани по такъв начин, че да се преливат с автентичната обстановка.

По улиците няма да се забележат скутери или велосипеди, а местни и гости на града се придвижват с конски карети или мото рикши.

Вулкани или тишина – Антигуа Гватемала се намира в район, където има силна вулканична наситеност. На това място се разполагат 13 конуса на вулкани, три от тях и днес са активни. Имената им са Фуего, Пасая и Сантягито. В близост до Фуего расте един от най-добрите сортове кафе на Гавтемала. Интересното за тези кафени растения е, че пускат корени до 30 м. дълбочина и така достигат от вулканичните минерали.

volcanoes in Antigua Guatemala

Ароматът на това кафе от Гватемала е със специфичен не горчив вкус и мирис на дим и шоколад.

Забележителности в Гватемала:

По улиците на Антигуа Гватемала може да попаднете на местния пазар за сувенири. От там може да си купите колани, шалове, кукли, кутии, всички те в пъстри цветове.

Calle_del_Arco_Antigua_Guatemala

Едно от съвременните неща, които правят впечатление на това място е липсата на кабели за електричество по улиците.

Такива има, щом има осветление, но те са вкарани под земята на града.

жълтата сграда на Гватемала

В центъра на Антигуа Гватемала има жълта сграда, която в миналото била печатница, но и до днес се използва активно от местните маи.

улиците на Гватемала 1

Къде да отседнете в Гватемала:

В района много местни имат вили, които отдават под наем на туристите. Местният език често е испанският, така, че ориентацията е лесна.