Топ 10 начина да върнем блясъка в скучната прическа

Статистиките сочат, че всеки един от 10 случаи на постоянен косопад или оплешивяване е в резултат на генетична обремененост. Временната загуба на коса от своя страна, може да доведе от хранителен дефицит, заедно с други провокатори. Ако неправилното хранене бъде избегнато ще се поддържа правилно растежът на косата, здравия вид и възстановяване на бляска. За повече подсилване на косата, за намаляване изтъняването на косъма и загубата на коса, научете някои фактори, които оказватвлияние в грижа по прическата. Това, какво може и какво не трябва да се включва в диета е част от топ 10 съветите за възстановяване блясъка в косите:

  1. Високото съдържание на мазнини и натрий в храната допринася за опадането на коса. Такава диета вреди на бъбреците и повишава киселинността на кръвта ни, което води до загуба на косите. С ниско мазнината диета можем да забавим процеса на изтъняване на косата. Според някои проучвания, мъжкият модел плешивост е свързан с високи нива на тестостерон, което може да е в резултат от консумация на мазнини и богати на животински протеини храни.
  2. Твърде малкото количество белтък в храненето може да доведе до сериозни проблеми в косата и до нейното падане.
  3. Мазнините съдържащи се в ядките и студено пресования зехтин, насърчават растежа на косата и правят процеса по ревитализиране на косъма възможен.
  4. Избягвайте поглъщането на храни с големи количества въглехидрати, като например ориз, паста и картофи. Въглехидрати се превръщат в глюкоза по време на процеса на ферментация, а това повишава нивото на кръвната захар на тялото. Намаляването на кръвната захар води до намаляване обема на косата.
  5. Не повече от едно питие алкохол на ден. Алкохолни напитки понижават цинка, витамин В, витамин С и фолиева киселина в тялото ни. Това ще доведе до недостиг на витамини, които са важни за здравето на нашата коса.
  6. Ограничете приема на кофеин. Кофеинът намалява нива на витамини B и C, калий и цинк в тялото ни. Този дефицит на витамини ще пресили надбъбречните жлези и това ще увеличи нивата на дихидротестостерон (ДХТ), форма на тестостерон, който предизвиква загуба на коса и нарастване на простатата.
  7. Соевият протеин стимулира растежа на всеки косъм. Добри източници на соев протеин включват соево мляко, тофу, риба, яйца, кисело мляко и картофи.
  8. Анемията е една от причините за изтъняване на косъма. За да се избегне това, трябва да се приемат много богати на желязо храни. Такива са тъмнозелените листни зеленчуци, сушени плодове, сок от череши, черен дроб, яйца, стафиди, дати и пълнозърнест хляб.
  9. Силицият е друго хранително вещество, което помага за подобряване здравето на косата. Намалява косопада, насърчава здравословния растеж на нова коса, укрепва космените фоликули и придава блясък. Проведени в Европа проучвания показват, че приемът на силициев диоксид забавят косопада. Силициев диоксид се съдържа в суровия овес.
  10. Включване на богати на йод храни в диетата е важно за поддържането на здравето в косите. Използвайте морска сол в храната си. Яжте зеленчуци като спанак, моркови, ряпа, зеле, кедровите ядки, горчица, соя, просо, и студено пресовани масла семена като тиква, орехи и ленено масло. Такива също са богати на редица хранителни вещества.