Извън предела на възможностите

извън пределът на възможностите

Смяташ, че си реализирал на половина живота си?… Aко вярваш в някаква максима, то едва ли има сила на света, която да ти попречи да направиш нещо със самият себе си.

Ако въпреки всичко се колебаеш на това, на което си способен, предлагаме ти за начало да зачеркнеш от речника си отрицателната форма на глагола „мога“ и научи как с експресна „инжекция“ да се сдобиеш с нужната увереност и всичко за свръхвъзможностите.

Най-лесно е да си намираме причини и оправдания – „Не мога да облека това“, „Нямам време да уча език“, „Не мога да се занимавам със 100 неща“ и т.н. Сам си пълниш главата с глупости и отрицателни мисли, преди да се усетиш, току виж вярваш в тях.

И докато си на 20-30 години и се колебаеш да облечеш изрязаното деколте, вталената рокличка или дали да смениш работата, то живота просто така е „префучал“ покрай теб.

психологияКъде е пределът на възможностите?

Оказва се, че през по-голяма част от времето си дори не се усещаме, как сами се убеждаваме, че не можем това и онова. И докато червената лампичка ти светва всеки път, когато се усещаш неверен, то „софтуера“ на компютъра ти засича, че това не е „лъжица“ за твоята уста. Той подава сигнал, на който се доверяваш и тихомълком се оттегляш на позиция, където се чувстваш добре, та макар тя да е далеч зад кулисите. Тук е моментът, обаче да ти напомним, че докато слушаш инстинктивната си реакция, изпускаш куп възможности за сладък живот.

Научи се как да действаш „извън“ пределът на възможностите:

  1. Така например, ако колегите ти се събират на тийм билдинг или на парти в края на всяка седмица, ти оставаш сам, само защото се притесняваш, че не ги познаваш много добре. Е, това е един от начините да се отпуснеш, да намериш хора със сходни на твоите разбирания и да дадеш шанс да те опознаят, защото наистина си страхотен човек. Нали не искаш да спрат да те канят, защото месеци наред си неуверен и всеки път отказваш поканите им.
  2. Струва ли ти се, че изпускаш всеки шанс в живота, само защото изпитваш страх от новото – поне според специалистите това е водещата причина, която ни кара да казваме „Не мога“. Човешко е всеки да се притеснява и ако се наложи да прекараш цяла вечер с непознати, то доброто впечатление е сред нещата, които трябва да създадеш, но повярвай в себе си. Не бързай да реагираш първо сигнално и да отказваш. Спри да си измисляш оправдания. Много по-лесно е човек да се пристрасти към тактиката за отказ и негативното мислене, отколкото към възможностите за реализация и успех. И не заради друго, а само защото да живееш по-скучно и безперспективно е два пъти по-лесно.
  3. Започни промяната с освобождаване от отрицателните мисли и схеми. Тук излизаш изцяло извън пределът на възможностите.
  4. Смени посоката на платната – първо правило не изричай, никога, ама никога „Не мога“. Какво означава не мога да направя това или онова. При все, че за него мечтаеш. Представи си, че си поканен да играеш с най-секси танцьора на света и то едни от най-страстните танци. Само се замисли не би ли поискала всички да ти завиждат и тайничко да желаят да са на твоето място. Представи си, че можеш да кандидатстваш замечтаната работата, но само, че има още 100 кандидата не е оправдание да не се явиш или да не вярваш във възможностите си. Не е ли грях да те поканят за кум/кума на сватбата на най-добрият ти приятел и ти да откажеш, само защото се притесняваш да си в центъра на всички погледи. Е, това определено са само част от нещата, за които нямаш право на оправдания. Пренастрои мисленето си и смени посоката на платната на, където духа вятъра, а не опитвай да управляваш „кораба на живота си“ срещу вятъра. Много по-далеч ще стигнеш, ако бъдеш Капитан.
  5. Запомни: „Никой не се е роди научен“ – самодисциплина и самоконтрол, без спор, това е тактика, на която се учат не само спортистите, но и всеки човек. И ако смяташ, че само ти допускаш грешки, то това е най-грешната представа, която може да имаш. И ако сгрешиш не се отчайвай, дори да се чувстваш леко злепоставен, то извинението, усмивката и добрият маниер винаги избавят от неловки ситуации.
  6. Успокои се – не мисли, че дадено предстоящо събитие ще е провал за теб. Пределът на възможностите не трябва да те ограничава до тук. Ако отидеш с тази нагласа много по-голяма е вероятността да допринесеш с това и ти. Не намирай оправдания, че нямаш време, а не е ли това извинение, че само намираш причини да се размотаваш. Опитай се да се избавиш от страха, че може да не спечелиш. Запомни участието, където и да е то) е много по-важно от крайната победа, пък и да не забравяме и важната мисъл: „Ако не участваш, няма как да спечелиш“. Ако се чувстваш емоционално изолиран, много по-вероятно е да смяташ, че на теб ти е по-трудно. Истината е, че на всеки му е трудно, но намира изход от ситуацията. Сподели това с приятели и сам ще научиш много неща, за това, как останалите се справят в подобни ситуации. Ако смяташ, че всичко е наопаки с краката, дай си почивка. Много по-лесно ще е ако на лист хартия изброиш всичко, което те тревожи. След това отсей автоматичните мисли и излишната паника от същността на проблема.