Изненадите на Перу

Перу

Почивки в Перу

Кой е най-правилният маршрут, за да избегнете риска от височинна болест отивайки в Перу?!

Може би маршрутът: Лима-Писко-Наска-Арекипа-Колка-Пуино и Титикака-Куско-Мачу Пикчу, ще се отрази възможно най-благоприятно.

Изненадите на Перу са много:

Тук, трябва да се има предвид денивелацията от 100 метра на ден и все пак всичко е строго индивидуално. Дефицитът на кислород може да е различен, според възраст и тренинг у всеки.

Във всички хотели и транспортни средства има оборудване с кислородни бутилки, при по-тежките синдроми се препоръчва слизане от височините.

И да се насочим към една от забележителностите на този край – Куско. Намира се на 3400 метра височина. Тук може да се види катедралата и площада, които са цветни и красиви.

Следва разходка по планинската пътека водеща към Мачу Пикчу. На това място се разполага спиращата дъха панорама. За тази част са типични ламите, които приятелски, се закачат с посетителите, спазвайки дистанция и следейки за всичко.

Как бихте могли да се придвижите до Мачу Пикчу?!

Вариантите са три:

Пътуване в такси – цената му се договаря устно и внимавайте с багажа.

Полет в самолет – препоръчва се за по-големите разстояния между градовете, но не дотам модернизираните летища може да нарушат спокойствието със странен начин да променят часовете на полети или да преравят багажа на ръка, поради липса на сканиращи устройства.

Пътуване в автобус – може да се оприличи и като комфортно, и като екзотично на фона на предните два транспорта. В някои автобуси се предлага ВИП обслужване, включващо храна, напитки.

Традиционната храна за местните в Перу:

Печено морско свинче; ломо (кебап) от алпака; чай от кока; чича – това е бирата на инките, приготвена от черна царевица и Писко.

Забележителности в Перу са:

Прохода Ла Райа; Средновековна Арекипта; Вулканични брегове на резервата Паракас; Разходки с лодка по вода с тръстикови лодки на Титикака; Амазонска джунгла в резерват Тамбопата; Интересни са и гледките над керемидено-охрени склонове на Белестовите острови; Манастир „Св. Каталина” в Арекита; Високопланинско езеро край Чивай; Линиите Наска (една неразгадана мистерия); Колибри (символ на Наска); Местния мол в Крус ел Кондор (Колка); Незабравима гледка е фолклорният фестивал в Лима.

Какво още е добре да знаете, когато се отправите към Мачу Пикчу?!

Тук е осеяно с царевични ниви, които се разполагат по стръмни склонове. Пътя към този град е съпроводен от джунгла с дървета и лиани, пресечени от бурна река на име Урубамба; Около самият Мачу Пикчу тръгват пътеки, по които може да се мине с гид в група. Преходите траят 4-7 дни; Легендарното злато, за което се говори в тази страна се съхранява в Испания; Хотелите са малко и са равносилни на хостели, но пък са много чисти и уютни; Териториите са обитавани предимно от наследници на инки, индианци кечуа и други народи.

И все пак, Перу няма да е загуба на време, а едно незабравимо изживяване за всеки, който мечтае да види нещо по-различно.