Излагане на слънце – ползи и вреда

Излагане на слънце

От както свят светува и Слънцето съществува, но през последните години, то се превърна във враг номер едно за хората.

Преди не много време се говореше, че слънцето е здраве. Преди още повече години, когато средната продължителност на живот с стигала едва 40 години и хората не са доживявали времето, в което да натрупат множество радиация и мутации, а и рака на кожата все още е бил неизвестен сега вече са далеч в миналото.

Явления като миграции, чести пътувания, множество събития са част от ежедневието на хората, а те водят до резки промени. Обяснимо и това, че много хора днес обитават места, които не са съвместими с техните геоложки заложби – генотип.

Още в края на миналия век, годините между 80-те, учени откриват причина за разпада на озоновия слой и покачващите се нива на радиация от Слънцето. Ако успеем да игнорираме този, факт, Слънцето си остава и една от водещите предпоставки за качествено здраве и начин на живот.

Как действа Слънцето?

  1. Обновяване на клетки – инфрачервеното излъчване има важна роля за кожата. Тя го приема по-бавно и започва да мобилизира естествени защити и механизми срещу радиацията.
  2. Синтез на вещества – ултравиолетовите лъчи стимулират производството на витамин Д. Последният се синтезира под въздействието на Слънцето и се образува, когато кожата получава достатъчно светлина. От витамин Д, зависи и усвояването на калция, а той способства развитието на костната система. Препоръчително е излагане на Слънце поне 15 минути дневно, а зимата, когато то липсва се препоръчва прием от витамина под формата на таблетки.
  3. Ритъм и начин на живот – доказано е, че нивата на енергия у хората менят параметрите си. Те ту са налични, ту изчезват, а това е в резултат на смяната на слънце стоенето и Земята спрямо него.
  4. Ведро настроение – установено е, че в резултат на лиса на слънчева светлина се намалява количеството магнезий. Това води до бърза умора, отпадналост. Безсъние и депресивни състояния. Тези състояния са характерни за хората от западните страни, но вече са често срещани и у нас.

Като заключение в графата ползи или вреда от излагане на Слънце, везната е почти равна. Тогава човек трябва да действа и мисли разумно, защото, както всеки знае: „Всяко нещо в умерени количества може да носи наслада и удоволствие, а когато се прекали да е в ущърб за целият организъм“.