История на Slow Food

Slow Food

Всеки от нас е опитвал “Fast Food” и си пада по нея, но за така наречената Slow Food малко от нас са запознати в детайли. Какво представлява тя, каква е историята ни и къде се заражда, какви са нейните цели, избрахме да поговорим сега.

Някога названието Slow Food се заражда под формата на протест против ресторантите за бързо хранене. Днес Slow Food се превръща в практика в над 130 страни, а членовете й наброяват над 100 хил.

Какво представлява Slow Food

Основна цел на Slow Food е съхраняване на традицията и начините на създаване на хранителни продукти. В него е заложена идеята за хранене и начините на набавяне на калории, като вид наслада.

Любопитни данни и факти около Slow Food

Днешната култура на хранене така се е видоизменила, че много не я зачитат дори като кулинария. За много храненето се е превърнало в метод за бързо доставяне на нужните калории, че дори по време на извършване на още няколко дейности като ходене, говорене по телефона, работа, гледане ан ТВ и т.н. Не са малко и съвременните привърженици на Slow Food, които се придържат към храненето, приемайки го за душевно изживяване. За тях преяждането е основна причина за чувство на вина, а всеки един аспект, прави Slow Food положителен заряд от енергия, емоция, близост, благодарност, сливане.

Родина на Slow Foodе Италия

Глобалната хранително вкусова промишленост води до едни и същи хранителни навици. Уеднаквяването ма храните изравнява усещанията и размива представата за индивидуалност. Много от съвременните кухни забравят за традиционни подходи и методи на производство и така не малко религиозни продукти напълно изчезват от пазара. Целта на Slow Food е да възстанови някои загубени хранителни продукти и да ги върне отново към трапезата. Тези протести имат за цел да напомнят вкуса на храната, да подтикнат всеки към природосъобразен начин на живот, а самите производители към създаване на качествени и вкусни храни.

Движението Slow Food се появява през 1986 г. в Италия.

В превод значи „бавна храна“. Първият протест е проява на поредния ресторант, който отварял врати в центъра на Рим. Основател на движението Slow Food е Карло Петрини, а идеята му била за съхраняване на местната кулинария и гастрономическо производство в региона. Италианецът бързо намерил привърженици и така за не много време движението се разраства, намирайки подкрепа в лицето на земеделци, рибари, скотовъди и други производители на природни хранителни продукти. С годините движението набива международна слава и защитава правата на производителите.

Световна слава на Slow Food

В началото движението стартира в Италия само с 62 души, а малко след това вече намира подкрепа сред хората в Германия, Швейцария и Франция. В негова чест се организират международни гастрономически изложби, панаири и всичко това, с цел да бъдат популяризирани традиционни храни, вина, ястия. Така е създадена и международната мрежа под името Тера Мадре. В нея се включват фермери, учени, готвачи, производители на природни продукти и биологични вкусове.

Всяка година се организират изложби като Slow Cheese и Slow Fish. Slow Food създава съкровищницата на вкуса, а целта й е съхраняване на застрашени от растителни храни и продукти. Така биват създавани разнообразни рецепти.

Благодарение на движението за запазване на истинските храни се открива и първото в света учебно заведение. То се разполага в град Поленцо, който се слави с винарство, а след това и в Парма. Вторият се превръща в световен център на шунката и пармезана.

Вижте диета и я приемете като начин на живот: https://www.interpolezno.com/dieta-nachin-na-zhivot.

Slow Food в България

Движението има последователи и у нас. Страната ни е участвала на 3 изложения в световен мащаб. Местата на изложбите са Тера Мадре и град Бра. Продуктите, които страната ни представя пред света са екологични и от различни краища на България. Преди обаче да стигнат до световните изложби те преминават през редица изследвания, комисии и оценки.