Съревнованието межу мъже и жени като танго

танго

Някои смятат, че съревнованието межу мъже и жени е много по-силно изразено при силната половина от човечеството, отколкото от женската и с нея е трудно да се борим.

Според други мъжката завист е като танца танго – две крачки напред една назад!

С риск много мъже да опонират на настоящата тема, избрахме да се насочим към някои въпроси, които често стават „ябълката на раздора“ в семейни и много лични отношения между мъжа и жената.

Как да се справим в съревнованието межу мъже и жени в различни ситуации, като проява от страна главно на мъжа.

Потърсихме отговорите на специалистите:

  1. Когато мъжът завижда за кариерата на жената – завистта не е толкова лоша, смятат психолозите. Тя дори е онова, което подтиква всеки от нас да се цели към развитие, прогрес и усъвършенстване. Конкуренцията е нещо, което от край време е заложени у живите същества с разум, а мъжът днес я развива в непознати предели. Често обаче това първично чувство остава само злобно действие над най-близките и не само не води до творчески подем, но и дърпа другата страна към дъното. Характерните белези, по които може да разпознаем злобната завист у мъжа са – критики, упреци, скандали, опити за доказване на собственото аз и това, колко „не става нищо“ от другата половина. Как да се справим в такава ситуация – специалистите съветват да подкрепяте половинката си във всяко отношение. Ако виждате, че му е трудно в службата или на друго място не е сега момента, в който трябва да изтъквате, колко по-добра сте от него. Ако въпреки всичко го правите и сте солидарна с него, но от негова страна не усещате разбиране, то време е да помислите дали не избива някакви комплекси и да си дадете отговор, можете ли да живеете цял живот с такъв човек и под такова напрежение.
  2. Когато мъжът завижда за външността на жената – много мъже не могат да оценят природните дадености на жената до себе си и развиват синдром на „Красавицата и Звяра“. Ако и вашият случаи е подобен, то не е нужно демонстративно да дразните партньора си с това, как навсякъде обирате лаврите и погледите. И все пак, как да постъпвате в ситуации, когато нещата не зависят от вас – специалистите съветват – покажете с цялата обич, на която сте способни, че мъжът до вас е всичко и без значение как изглежда вие го подкрепяте. Показвайте чувствата си и пред околните. В случай, че и това не помага може да поговорите и да вземете заедно решение за взаимна раздяла и освобождаване от задълженията.
  3. Когато мъжът завижда за връзката на жената с детето – често бащата се чувства игнориран в отношенията на мама-татко и бебето. Затова е добре да участва в семейните задължения от самото начало. Малко са онези татковци, които ще си го признаят, а не са редки и случаите, когато синдромът на „залепено за мама детето“ остава и на по-късен етап. Всичко това се отразява на бащата и той тайничко ревнува, а специалистите са на мнение, че ако е пропусната възрастта на бебето, то на по-късен етап може да се наваксат отношенията между дете и баща. Всичко зависи единствен от желанието на таткото.
  4. Когато мъжът завижда на жената за умението й да общува – интровертен тип и екстровертна дама – всъщност това е често срещана двойка в наши дни. Той стой в страни и се прави на приятно разсеян, докато Тя се прегръща, целува с всички и разпалено обсъжда всичко живо. Той безспорно завижда на умението й да е така общителна и харесвана от всички, докато той се чувства пренебрегнат. Специалистите и по този въпрос не могат да дадат 100% мнение. Всичко е до индивидуалност и личностна нагласа, а в това влияние оказва и съвместното разбирателство. Ако партньорът ви не се чувства комфортно всяка вечер да сте навън, не го насилвайте, а когато случаят е неизбежен опитайте се да хвърлите „малко светлина“ и върху него. Просто ей, така, пък каквото ще да става.

Научи още за „Мъжка завист – проблем на съвремието„…