История на лака и ноктопластиката

ноктопластиката

Престижът в обществото задължава ръцете да са винаги в отлично състояние. И дори така разпространената процедура по ноктопластиката си има своята история.

История на лака и ноктопластиката:

Още в Древен Египет използвали „боя за нокти“, а това било и признак за добре поддържан вид на ръцете и говорело за висок статус.

В годините, когато пазарът още не е знаел, какво е това лак, ноктите се украсявали единствено, чрез полиране и ноктопластиката. През 1932 г. бива създаден първият лак за нокти, а цвета бил класически червен.

Някогашният лак съдържал в състава си пигменти, а така бързо се разпространявал по повърхността на нокътя. Първият лак за нокът набрал популярност и отбелязал завиден успех. Той бил символ за красота сред дамите в богатото общество и намерил своето място в най-престижните салони за красота.

Интересни са и данните от древните, които оприличавали външния вид на ръцете с различни поличби. Така, например в Китай се приемало, че светли мисли спохождат само хората с дълги нокти.

В Древна Гърция никога не оцветявали луничката на пластината на нокътя, защото според вярванията им тя била символ на Луната. За мрачните години на Средновековието се приемало, че дългият нокът не само не е красив, но и говори за вещици и вампири.

ноктопластика, маникюр

Маникюрът бил най-разпространен във Франция, а стремителния прогрес на изкуствата допринесъл САЩ да развие ноктопластиката и педикюра до необятни предели.

В началото тези дейности се свеждали до обработка на нокътя с пила и полиране със специален велур. Производството на последния станало популярно, въпреки високата цена, която държало.

 Следва продължение…