История на eWork

Блогъри

История на eWork!!!

Терминът telecommuting в превод значи общуване с телефон в ръка и факс, съществува от 1973 г. eWork е работа в Интернет!

Появява се в САЩ за първи път. За негов създател се смята физика Джак Нул, които е и разработчик на комуникационна система на НАСА. Нул е и консултант на президента на САЩ Джордж Кенеди.

Термина telecommuting набира своята популярност през 1987 година, когато бива публикуван и романа на Франсис Кинсман „The Telecommuting“.

През тогавашните 80-те години, служителите на различни фирми започват да търсят работа надомно, почасово от дома и на компютъра.

Работа по Интернет те намират в компании, за които реализират проекти. През тези години в Европа работата от дома и на компютъра била известна като eWork (electronic working), който става все по-разпространен.

Само преди няколко години през 2011 година, работата в Интернет, позната като eWork, набира цели 13% от всички работещи в Европа и в рамките на ЕС. Тези лица биват наричани eWorkers. Към тази година статистиките сочат, че 7% от трудещите се в Европа мъже и жени са специализирани в различни области. Така например, 4% от тях се занимават с работа в Интернет, свързана с продажби и услуги. Те често пътуват по бизнес, а ангажираността им е главно в Интернет.

Работещи надомно, Работа надомно

Статистиката показва и друга група работещи надомно. Тя бележи 3,4%, които са лица със собствен бизнес и малки офиси, организирани в дома. Най-голямата група на ангажирани работещи от дома бележи завидните 21%. Тя се разпределя на предприемачите.

Отново по проведените статистики 40% от работещите в Европа проявяват интерес към постоянна работа, а 52% се интересуват от временна заетост; 55% остават на желаещите да работят от офис.

Днес съвсем не се налага много от хората да посещават офис, защото уайърлес технологиите, безжичен Интернет има дори на полето, а това не ограничава работата никому и от всяка точка на планетата. Възможността за онлайн връзка дават шанса за конферентни разговори в реално време и от различни краища на света.

Днес все повече са програмисти, уеб дизайнери, финансови консултанти, които работят от разстояние, по този начин могат да реализират различни проекти в Интернет, без да бъдат ограничавани в работно време.

И така работа от дома, фрийлансър, telecommuting, eWork, надомна работа, почасова работа или както е известна на различните места е идеално решение за всеки, който е по-продуктивен през нощта. Той може да работи от 17:00 до 8:00 сутринта, без някой да се налага с работно време.