История на Банско – съвремие и древност преплетени в едно

екскурзия до Банско

Много вероятно е Банско да съществува много по-отдавна, отколкото може да предположи съвременния турист. За тези подозрения свидетелстват разкопки, находки, местността Свети Никола.

Местните в планинския курорт Банско са наричани банскалии, а те разказват своите приказки за родния край. Според някои от легендите в миналото иманяри стигнали до местност, разположена на стръмен хълм около града. Откритията им били изненадващи, а местните предания в съчетание с историографията говорят и за други недоказани неща.

почивки Банско

Според археолозите в Банско е открита първо местността Ситан Кале, което днес е наречено Свети Никола. Говори се, че в миналото тя е била пункт за наблюдение, а с напредване на разкопките станало дума за руини на древен и митичен град, находящ се в полите на Пирин.

В крепостта били открити монети, чиито знаци показвали периода II-III в. сл. Хр. Сред находките са били намерени и керамични съдове, стъклени предмети, накити, богатства, дрехи, включително уреди на труда – мотики, гребла, стрели, мечове, копия и брадви.

Любопитен от историята на курорта остава и факта, че се смятало в X-XI в, че града лежи на местност обитавана от траки, славяни, римляни, византийци. По време на Възраждането, Банско става културен и просветен център на народността. На това място сблъсък правят велики личности, чиито имена остават не само в историята, но и в духовността, художествените школи и писмеността. Такива са Неофит Рилски, Паисий Хилендарски, които са родом от Банско, както и много други. Днес в курортното градче се предлагат имоти на изключително добри цени.

Предполага се, че крепостния град все още има какво да разкаже и с какво да изумява.

Днес курорта Банско чества своя празник на града през януари. По време на празничните тържества се организира кукерски карнавал и състезания по сноуборд.

През цялата година, независимо от сезона културния и спортен календар на Банско е преизпълнен с множество събития – филмови, фолклорни, театрални, гастрономически, спортни турнири, зелени дни, Международен фестивал на джаза и още много. Казано на кратко всеки гост на града, независимо от възрастта може да се полюбува на онова, което истински сгрява душата му.

почивка в Банско

Независимо в кой сезон сте решили да посетите Банско, той ще има, с какво да ви посрещне и гостоприемно да предложи много изненади.

За повече информация около имотите в Банско посетете: http://imotibansko.com.