Хронобиология – как да се справим със смяна в часовото време

Най-сигурният начин да се чувстваме и изглеждаме добре при смяната на часовото време или сезоните е като се съобразим с биологичните си ритми.

Важно е да запомним, че нощем клетките се възстановяват активно, а това помага на кожата ни да се чувства свежа и млада. Ето, защо от значение са не само дневните грижи за нея, но и достатъчното време отредено за сън.

Клетките на епидермиса, които през деня се борят активно в средните външни влияния, нощем регенерират. Пиковият момент на активно възстановяване е 1 часа след полунощ. Ето, защо от голямо значение за всеки себеуважаващ се човек е в този първи час на полунощ да е в покой.

Това обаче не е единственото важно, с което трябва да се съобразим при завъртането на часовниковата стрелка, без значение един час по-рано или по-късно се измества тя.

Ето, какво съветват специалистите, за да бъде по-плавен процеса на адаптация:

Балансиране в храненията – закуската е всепризната за най-важното нещо от деня на всеки човек. Тя трябва да е балансирана, засищаща и пълноценна. Рано сутрин между 6 и 8 часа организмът създава промишлени количества кортизол, което повлиява разграждането на захарта, а именно тогава клетките се нуждаят от повече такава. Може да им я доставите, чрез обилната и здравословна закуска. Рано сутрин и калориите се горят много повече. Обядът не бива да е по-късно от 13 часа, а за идеално време диетолозите посочват 12,30 ч. През този час организмът отделя повече инсулин и стомашни сокове, а така и е най-ефективен. Мазнините в тази част от деня не се усвояват добре, затова с тях трябва да се внимава. Вечерното хранене не бива да е късно. Колкото по-рано бъде приета вечерята, толкова по-лесно ще бъде усвоена от организма. Избягвайте въглехидрати, защото в късните часове организма не се нуждае от тях и единствено може да ги складира.

Движението си казва думата – за да отслабнете, за да сте здрави и да се чувствате тонизирани спортувайте. Това правило не е само за онези, които се стремят към по-пълноценен живот, а за всеки, които иска да се чувства по-добре и да се справя с климатични и времеви промени по-адекватно. Спортът ни помага да се освободим от свободните радикали чрез потенето. Тонизирането на всяка клетка, мускул, става, органи ни кара да сме в хармония с всяка част от себе си и да приемаме живота по-позитивно. Движението е здраве, а то няма сезони и време. Така, че дали ще правите сутрешен маратон, ще изкачвате стълби, ще домакинствате или ще се потите в залата е без значение, стига да горите излишните мазнини и въглехидрати. Най-добрите часове за това са между 7-8 часа рано сутрин. Тогава най-големи количества кортизол се отделят, а той стимулира разграждането на мазнини. Адреналинът и норадреналинът имат същия период на действие и въздействие. Рано сутрин или следобед към 15-17 часа и дихателните възможности на всеки активен човек са в апогея си, а хормонът на щастието – серотин достига своя пик. Подходящи за физическа дейност са и часовете между 18-19, преди по-стабилното похапване за вечеря.

За повече работоспособност срещу пролетна умора – трудната активност и времето за концентрация са плаващи величини. Затова и в определени часове може повече да ни се доспива, а в други да се превъзбудени. Така например до 11 часа нивата на кръвна захар и телесна температура са по-високи, а това кара мозъчните клетки да функционират правилно. В 14 часа производството на кортизол намалява и това отслабва концентрацията ни. Към 15 часа нивата на телесна температура и кръвна захар спадат драстично и това повлиява работоспособността ни. Така, те се задържат до 16,30 часа. Причината мозъкът да е по-концентриран от вечерта в този период и по-отслабен от сутринта се дължи още на заряда захар в кръвта, която ползва от организма. След 18 часа меланин и серотин се произвеждат в промишлени количества в тялото, а това значително забавя ритъма ни на активност. Добре е в този ред на мисли да се спомене и, че човек ползва едва 5-10% от капацитета на мозъка си, ако обаче се съобразяваме с хронобиологията е възможно този процес да бъде удвоен.

За по-качествен сън при смяна на часовото време – ако все още не сте научили организмът ви от колко часа сън има нужда, за да се чувства пълноценно на следващия ден, то добре е да се вслушате в мнението на специалистите. Те казват, че всеки индивид има лична нужда и трябва да бъде съобразена. Въпреки, това от проведени статистики най-удачното време за заспиване се оказва времето на спад на телесната температура. При повечето хора тя се понижава между 20-23 часа, а това е и момента, в които трябва да се отправим към спалните. Ако изпуснете този момент, не се чудете, защо имате проблеми със заспиването. Друга оприличителна характеристика, която правят учените е между човека и птиците. Едни хора повече приличат на чучулигите, които рано на зазоряване пеят омайни песни. Другия тип са совите, които цяла нощ будуват.

Внимание с медикаментите в сезонните аномалии и хронобиологията – упойките действат най-силно между 15-16 часа, тогава ефекта им е най-дълготраен. Аспиринът например действа по-ефективно погълнат след 22 часа. Лекарства срещу болка се приемат най-добре от организма между 16-17 часа. Към полунощ се увеличават количествата на левкоцити в кръвта ни, които се борят с възпалителните процеси.