Хранителни слабости и хранителни навици

Хранителни слабости

Хранителни слабости!

Те са типични за 97% от жените и за 68% от мъжете. Когато човек изпитва глад той е способен да похапне, дори от вредните хранителни изкушения и то повече от допустимото.

Хранителни навици!

Те са специфични и се проявяват, когато организма има липса на нещо, но обикновено тогава точно по най-нездравословния начин си го набавяме, чрез възможно най-калорични храни и определено по-големи дози от допустимите.

[bctt tweet=“Желанието за нездравословните изкушения обикновено съвпада във времето.“]

Ако си поставим, за цел да следим дневните си хранителни слабости и кога прибягваме към изкушенията ще забележим, че те се повтарят в дните (часовете) и месеците.

хранителни навици

При жените, в дните преди месечния цикъл тези пристрастия нарастват, а това също е повторение. Тогава нежните половинки се поддават на по-калорични и сладки удоволствия. Това се провокира от нуждата на серотин в кръвта, който оказва влияние на настроението.

 

хранителни навици според натоварването

 

Стресът, скуката и депресията също са провокатори на нуждите на организма да опита забраненото (по-калоричната храна). Тогава посягаме и най-много към шоколадовите изкушения.

Зимата и мрачно време е сезонът, когато се качват най-много килограми, а това отново се дължи на факта, че тялото се опитва да набави подкожна мазнина, която да защити организма в студените дни.

хранителни диети

За да се запази „агнето цяло, а вълкът да остане сит“, в гладните моменти похапвайте повече ядки, плодове, зърнени храни (мюсли, овесени ядки), сушени плодове.

Стремете се към разнообразно и пълноценно хранене. Така едновременно ще дадете на организма необходимата доза храна (и то полезна), едновременно няма да качвате излишни килограми, защото ще сте похапнали здравословно.