Дантелата – провокативна, женствена и всекидневна

дрехи от дантела

Красота и лукс се появили с появата на дантелата.

Отстояла мястото си и до наши дни, дантелата е неотменима гостенка на модния подиум.

Дантелата е неизбежна декорация за дома и тоалета. С нея се красят прозорци, чрез завеси, калъфки на възглавници и спално бельо.

Вече над 150 години италиански изделия с дантели, служат за покривно спално бельо и са марки номер едно в света.

В тях са спали кралски семейства, пътници на кораба Титаник и всичко това отчита романтика, красота, лукс. Техниката, около създаването им се крие в тайната на фината памучна материя.

Видове дантели

Днес са известни много видове дантели, а тяхното производство се дели на два вида – ръчно и машинно. За ценителите на дантела са известни няколко вида и те са:

Алансонска дантела

От алансон Франция; Неаполитанска; Флорентинска; Сенгалска, която е имитация на венецианска дантела; алое, която е създадена от нишка на алое вера, кроше, която се създава от изваждането на една нишка.

Днес са регистрирани 108 различни типа дантела.

От това става ясно, че почти всяка страна има своя вид и модел дантела. В Световното културно наследство на ЮНЕСКО за паметник на нематериалната култура е добавена традиционното производство на дантела, това става от 2006 г. насам.

В миналото за създаване на дантелени платна са наемани млади девойки и жени.

Те създавали красивата материя през зимните месеци, когато земеделието не било рентабилно. Умението за създаване на дантела се превърнало в занаят, който бил предаван от поколение на поколение.

Кой създавал дантелите

С годините много хора се занимавали с производството на дантела и това за тях било основна дейност. Трудолюбието около създаването на дантела, често било водеща час от народните носии, сватбени облекла, бални и други тоалети. Не малко са случаите и в които дантелата служела като обменно средство за други изделия.

Днес съвсем по-малко са изделията от дантела, които имат такава нумизматична стойност. Едва ли, обаче има дама, която да не притежава поне едно от тях в дома, гардероба, арсенала си за съблазняване.

Не са малко и жените, които не се колебаят да облекат дантела за романтична вечер, специален момент и официален повод. Всъщност дантелата от край време си е магия, която опиянява и провокира.

Не са малко и онези дизайнери, които вмъкват дантелата в обувки, чанти, шапки, сандали, диадеми, колани, чорапи, якета, бельо, халати, шалове, че дори в маникюра.

Романтиката и женствеността в дантелена одежда!

Всички най-чисти усещания, струят от дантелата и правят жената кралица. Те я отрупват в блясък и неизмерима нежност. Така модни диктатори като Прада, Долче и Габана, Версаче, Валентино и други, не пропускат да вмъкнат дантелата в колекциите си.

Така създавайки мода, равносилна да угоди само на женската суета, в изобретенията им често присъстват дантели.

Не без внимание, трябва и да се отнесем към факта, че дантелата е самостоятелна тенденция сама по себе си. Невъзможно е без нея да си представим тържествено, вечерно облекло, нито висшата мода и специфичните елементи в костюмите.

Вмъквайки се в ежедневието на хората, дантелата се появява и в ежедневието ни. Тя се забелязва дори на улицата и по всяко време.

Днес дантелените творения могат да се носят по всяко време. Те могат да бъдат съчетани с други материи като коприна, сатен, че дори и деним.

Реално, дантелата днес оказва силно влияние на модната индустрия. Дори в малко и умерено количество, тя може да диктува голяма част от правилата.