Хранителни добавки – кога, как, защо

хранителни добавки

Какво са хранителни добавки?

Хранителни добавки  се наричат „спасителите“ за всяка ситуация. Те държат рекорда по безопасност и са 1200 пъти по-надеждни, от което и да е лекарство.

В продължение на много години се доказва, че хранителните добавки, за разлика от лекарствата, които не са всесилни са 100% лечител и помощник в различни ситуации.

Хранителните добавки не са заместител на разнообразно и пълноценно хранене, но могат да са част и допълнение към основното меню.

Кога се приемат хранителни добавки?

Приемът на хранителни добавки е препоръчителен не само, когато усещаме нужда, но и в ежедневните ситуации. Когато сме изтощени, при рязка промяна в температурни амплитуди, когато тялото ни е схванато или имунитета е цялостно отслабнал. Хранителни добавки е добре да се вземат и в случаите, когато сме изложени на стрес, тежка физическа активност или приемаме лекарствени продукти.

Най-подходящото време за хранителни добавки?

Най-удобно е приемът им да е непосредствено след хранене. Витамините са органични вещества и приемат им трябва да става с друга храна. По този начин абсорбирането от организъма е качествено. Така например витамини С и В-комплекс се отделят, чрез урината. Приемът им след хранения на закуска, обяд и вечеря осигурява оптимални нива от тях. Когато бъдат приемани един път дневно, то добре е това да става вечер. Последното се съобразява с най-дългият период в денонощието, когато уринирането е разредено, а това гарантира по-дълъг престой в организма. Препоръчително е тези хранителни добавки да бъдат вземани и след обилно хранене. Освен това е важно да се знае, че витамини и минерали си взаимодействат. Ако не са в комплекс, то поне трябва да е след качествено хранене, за да се абсорбират пълноценно.

Хранителните добавки не пристрастяват, не крият риск от предозиране, а наред с всичко подсигуряват здравословно съществуване.

Къде можем да открием хранителните добавки?

Храните носят някои от важните витамини и минерали, други се произвеждат от организма ни, но в натоварения и непълноценен живот, който водим се налага допълнителен прием под формата на хранителни добавки. Те се предлагат в специализирани магазини, аптеки, дрогерии. Формите, под които можем да ги намерим са разнообразни – сироп, разтворими таблетки, гранули, прахчета, дъвчащи бонбони и други.