Минерали в организма

минерали в организма

Какво са минерали?

В най-общи линии всички минерали са важен елемент за човешкият организъм. Те си партнират с витамините и представляват органични вещества, нужни за живота ни.

Те не се произвеждат от организъма в достатъчни количества и приемът им трябва да става като допълнение към храни и напитки.

Минерали, както и витамините са компоненти от ензимната система.

Минерали, заедно с витамини регулират и активизират метаболизма и допринасят за правилното функциониране на целия механизъм – организма ни.

Недостигът само на един минерал може да представлява опасност за целия организъм. Не е тайна, че липсата на някой минерал, както и витамин не се усеща от човека, но се изразява под форма на главобол, липса на концентрация, болки в стомаха и т.н. Човешкият организъм е като химичен завод, който в здрав и добре функциониращ вид води до компенсации при липса на някои състав, но когато това зачести формите на проява може да се окажат много сериозни.

В продължителен период от време при липса на храна бедна на микронутриенти, в частност витамините и минералите, системата може да се натовари, в резултат да е изложена на хиляди опасности от болести. При временна липса на някой минерал не може да се стигне до смърт, но когато тя стане постоянно действащ фактор, това води до увреждане на даден орган и в зависимост от ролята му до спиране на функционалността или засягане на околни органи.

Ето, защо минералите в комплекс с витамини или самостоятелно не бива да се приемат като награда за тялото, а като част от ежедневната доза.

Кои са най-важните минерали за организма ни:

  1. Фосфор – участва в строежа на всяка клетка; изгражда костната система. Липсата му води до рахит и пиорея.
  2. Хром – транспортира белтъчини и спомага разграждането на захарта; съдейства за растежа. При липсата му нараства риска от атеросклероза и диабет.
  3. Йод – съдържа се в тироидната жлеза; спомага метаболизма. При липсата на този минерал в тялото се забавят умствените реакции; телесното тегло се покачва, а енергията намалява. Води и до поява на гуша.
  4. Манган – има изключителна роля над нервната система. Действа срещу умора; подсилва мускули; защитава от остеопороза; засилва паметта. Липсата му води до главобол и световъртеж.
  5. Мед – спомага за трансформиране на желязото в кръвта и прониква само за броени минути в кръвните депа на организма. Съчетава се добре с витамин С. Липсата му води до отпадналост, притъмняване, световъртежи.
  6. Цинк – допринася за благосъстоянието на мускулите; синтезира белтъчини; образува инсулин; влияе на мозъчната функция и ДНК синтеза. Взаимодейства си с калий, витамин А и фосфор.