Хранителни навици – показват, какви сме

Хранителните навици

Знаете ли, че личните ни хранителни навици може да се прецени много?

Някои купуват само биопродукти, други са постоянно на диета, трети се оставят на изкушенията.

С какво се храним и как се чувстваме след това е специфично за всеки.

Основно могат да се разпределят 4 групи (хора),според това какви хранителни навици имат:

Ако се откриете сред някои от тези модели на поведение по време на хранене, може да извадите и нужните поуки.

Хранителни навици, които показват, какви сме:

  1. Стресираният – не се храни редовно, защото е под напрежение. Дори не се замисля, какво похапва, защото всичко става механично, но не носи наслада от храната. Прави го, защото самият процес при, който дъвче му действа успокояващо. Съвет за хората с тези хранителни навици: планирайте за деня часове, в които да се храните. Седнете на масата със спокойствие и се насладете на основни храни, а не дреболийки пълни с калории, от които забравяте колко сте погълнали. Дъвчете дъвки без захар, за да преодолеете стреса. Спорта също е избавление от стреса.Хранителни навици
  2. Емоционалният – винаги се стреми да угоди на другите и приема всичко присърце, това често го наранява и обременява, а оттук той е провокиран да си угажда със сладичко или мазничко. Посяга към храна от скука или самота, яде не от глад, а от емоционален срив. Съвет за хората с тези хранителни навици: когато искате да хапнете, винаги имайте под ръка плодове (пресни, сушени), така ще се храните здравословно и ням да качвате килограми. Открийте причините, които ви подтикват към излишните хранения и ги преодолейте. Ако трябва напишете списък с моментите, когато посягате ненужно към шоколада, сладкишите и други вредни храни и започнете промяната. Ако сте самотни, то обадете се на приятели; Ако ви е скучно, то отидете на кино, театър или просто правете нещо, което ще ви ангажира приятно и няма да ви кара да мислите за храна.
  3. Пазещите вечно диета – за тях всичко се върти около храненето. Те мислят само за това как да отслабнат или просто да поддържат килограмите си. Отказват се от всичко, което влиза в групите на така наречените вредни храни, но в един момент стигат до вълчия глад от многото лишения и той побеждава. Не обичат да се хранят в компания, защото хората ще разберат, колко много или колко малко похапват, а това ще води до куб обяснения, които биха си спестили. Съвет за хората с тези хранителни навици: хранете се здравословно. Яжте по-малко и по-често. Така ще избегнете атаките на вълчи глад и евентуални изкушения. Хапвайте предимно здравословни храни, но давайте от време на време и нещо по нездравословно на организма си, за да не забрави вкусът на тези храни и в случай на глад за тях да го пренаситите.
  4. Хранещият се здравословно – интересуват се много от теми за „Здраве” и „Хранене”. Четат етикетите на всички храни и купуват само качествени продукти. Много рядко посягат към сладките неща или готови ястия. Храната за тях е гаранция за здраве и дълъг живот. Съвет за хората с тези хранителни навици: имате завидна дисциплина. Със сигурност организма ви получава всичко необходимо му. Няма да е лошо понякога да си позволите чаша качествено вино, когато имате гости, или парченце шоколад да поглези устните ви.

Със сигурност някъде в тези 4 типа хора, според техните хранителни навици ще откриете и себе си.

Ако искате вслушайте се в съвета, към който се отнасяте. Това може само да е в плюс за здравето ви!