Лятна диета

Лятна диета

Нуждаете се от лятна диета за сваляне на някое и друго трупнато през зимата килце!

Едва ли са много онези, които биха вдигнали ръка, когато зададем въпроса: “На кого му се изостря апетита през лятото”. Обилното хранене не е типично за летния сезон, но въпреки това без храна не може и сега е момента за лятна диета.

Наред с това, специалистите съветват през топлите дни да приемаме повече леки храни, богати на витамини, фибри и течности, а такива са именно плодовете и зеленчуците.

Все пак не бива да забравяме, че телата ни се нуждаят от енергия, а такава набавяме единствено, чрез храната. За да не товарим излишно организмите си с нездравословни и тежки храни, диетолизите предлагат няколко съвета за правилно хранене през лятото.

Ето и правилата на лятна диета:

Избягвайте червено месо, мазнини, сладки, тестени изделия, както и трудно смилаемите.

Храните трябва да са богати на 14% протеини (в рибата, пилешкото, яйцата, млечните продукти; 12% мазнини. Останалото са въглехидрати, но избягвайте бързо усвоилите от тях (съдържат се в сладкишите, тестените продукти), а наблегнете на трудно усвоилите като зърнени и бобени храни, зеленчуци и с високо съдържание на фибри и плодове с баластни вещества, а те от своя страна създават усещане на ситост за дълго.

Важни са млечните продукти и растителната храна, защото неутрализират вредната киселинност, която в периода на жегите се покачва. С потта се отделят и много соли, които е нужно да се възстановяват в организма, за да се избегне изтощението му. Течностите (особено водата) играят много важна роля тук, особено при хора извършващи повече физически дейности.

Списък на препоръчителни храни за лятна диета:

Риба, морски деликатеси, пилешко месо, млечни продукти, зърнени храни (мюсли, бобени произведения, овесени и тричени продукти), много зеленчуци и плодове. Тук е момента да опитате всякакви варианти от десерти и салати с тях, наблегнете на типичните за сезона плодове (ягоди, малини, череши, праскови, кайсии, пъпеш, диня).

За горещите дни са в помощ тонизиращи напитки (изцеден лимон в чаша с минерална вода, който едновременно утолява жаждата, притъпява усещането за глад и ободрява организма).