Хипохондрия

Хипохондрия

Всеки десети европеец страда от хипохондрия!

Хипохондрия – това, всъщност е не физическа болест, а психологична. Тя се свежда до факта, че човек успява да повярва, че е болен от нещо…

Реално той е в прекрасно здраве, изглежда безупречно във всяко едно отношение, но въпреки това има едно НО, за което сега ще потърсим отговорите:

Ако имате уморени очи, диагнозата за глаукома е на лице. Страдате от загуба на памет – веднага имате болестта на Алцхаймер. Ако усещате напрежение в сърдечната област, край това е сигнал за предстоящ инфаркт.

Уви, много хора в наши дни смятат, че страдат от дадено заболяване. Реално изследванията показват – завидно здраве, също като на спортист (лекоатлет).

Последици от Хипохондрия над организма

Френският драматург Молиер, осмива до краен предел хипохондрията в „Мнимия болен“ и въпреки това, днес тя е все по-срещано явление. Става дума за сериозна патология.

По време на последната, човекът страда от всякакви неразположения на организма, а всеки един симптом говори за куп заболявания. Това до голяма степен провокира появата на тревожност и излишно обременяване на организма.

Безсъние, нервност, стомашни болки, дискомфорт в гърба и още редица може да са началните оплаквания. Това не само може да навреди на физиката, но и на социалният статус. Хипохондрикът, често изнервя околните и това влияе негативно на статуса му на живот.

Информацията е полезна, но до известна степен!

Много задаван въпрос е как се стига до подобно състояние, а причината стои пред самите нас. Прекалената информираност кара хората да стават недипломирани „професори“ по всичко.

Медии, интернет, телевизия, фармацевтика, всичко говори за здраве и малко или много ни прави част от един омагьосан кръг.

Според някои научни доказателства и медицински изследвания става видно още, че хипохондричните кризи често са проява в резултат на масова „истерия“.

Реклама на нов лечебен продукт, превенция срещу сериозно заболяване, методи за изход от …. и т.н. и т.н. Това влудява хората, а на хипохондрика малко му трябва.

Психотерапевт или джипито

Реално погледнато, всеки от нас малко или в повече е хипохондрик. Много са минали и по пътя да треперят за дадени опасения от сериозно заболяване, които реално са се оказали без покритие.

Дори джипито да успокои временната криза за Хипохондрия, то траен резултат няма. След не дълго време всичко започва отначало.

Ето, защо е добре хипохондрикът да потърси консултация и помощ от психотерапевт. През този период близките трябва да го подкрепят напълно. Те не трябва да споменават за подозренията си, че му няма нищо или да се присмиват.

Хипохондрия – засяга предимно мъжете!

За профилактика и предпазване от хипохондрия специалистите препоръчват спорт, физическа активност, релакс, позитивни мисли, социални контакти и добро отношение. Само така се намира изход от тревогите и се овладява болестта.

Следва продължение…