10 любопитни факти около уханията

парфюми, ухания, аромати

Поне един път всеки от вас се е обръщал по непознат на улицата или е оставал опиянен от нечии чужд аромат.

Докато сте насочили мисли в сутрешния план за деня, поне един път в автомобил, обществен транспорт или асансьор, нечие ухание ви е разконцентрирало.

Признайте, че не е така…Истината е, че…едни ухания ни карат да се чувстваме странно, леко нетипично, а други така дразнят обонянието ни, че ни се иска час по-скоро да не сме покрай притежателя им.

10 любопитни факти около уханията!

Какво не знаем за обонянието и какво още може да научим за този сензор на възприятията си.

За вас избрахме някои научни данни, статистически факти и изследвания сред множество анкетирани хора. Ето и тях:

  1. Знаете ли, че 3,5 % е цифрата, която показва колко пъти годишно обонянието ни се подобрява, ако вдишваме етерични масла. Такива от роза, тамян, хвойна, пачули, вербена и розмарин са есенции и за направата на множество парфюми. За най-добър сред множеството се смята босилекът.
  2. Знаете ли, че остротата на обонянието може да се мени в различните етапи от живота ни. За целта се ползва специален набор известен като „олфактомер“.
  3. Знаете ли, че при 25% от хората, при които липсва обоняние, желанието за секс е намалено.
  4. Знаете ли, че само 4 молекули са достатъчни от едно ароматно вещество, за да събудят обонянията у човека.
  5. Знаете ли, че обикновено обонянието ни е по-остро след сън, а тогава и мигрената, диетата и сексуалната възбудимост са изострени.
  6. Знаете ли, че хората, които работят в силно замърсени среди обонянието е намалено с до 50% от това на останалите хора.
  7. Знаете ли, че човек има 10 млн. обонятелни рецептора, докато при кучето те са 230 млн. Или казано по друг начин кучето ни превъзхожда по отношение на обоняние с 20 пъти.
  8. Знаете ли, че хората живеещи в мегаполиси не усещат 70% от миризмите на въздуха и околната среда, а единствената причина за това е, че привикват с тях.
  9. Знаете ли, че всеки един аромат се приема най-добре, когато температурата на въздуха достигне 37 градуса по Целзий.
  10. Знаете ли, че уханията предпочитани от хората са мирис на кафе, топъл хляб и свежо окосена трева. И след тях не липсват поддръжници на странни аромати като гума, кожа, бензин, ацетон и подобни.

парфюми