4 любопитни неща, за които не знаете

Как, кога, защо….съществуват хиляди въпроси, на които човечеството непрестанно търси отговори. И докато открива нови светове, лети в Космоса или достига хиляди мили под вода, за обикновения човек остават множество необикновени мистериозни и загадъчни неща.

Сред тях са:

Какво не знаем за халюцинациите – учените установили, че конкретни храни може да провокират халюцинации. Така сред предизвикващите храни се наредил шоколадът. Оказало се, че от него човек трябва да погълне 11 кг., ако тежи 60 кг., за да има странности в сънищата. Шоколадът съдържа анандамид, който в големи количества провокира ефект наподобяващ този от марихуана. По сходен начин въздейства и кафето в пороци от 7 чаши. В списъка на провокативни храни се нареждат и плодовете на черница, ръжено брашно (ерготамин), индийско орехче (съдържа миристицин), люти чушки феферони (капсаицин). Всички техни състави спомагат за увеличаване на ендорфина, в резултат на покачване еуфорията в тялото преди сън.

Какви странности имат обувките – обувките са единственото продължение на човешкото тяло. Така смята и изпълнителния директор на индийска кимания, която създава стелки за обувки, които се свързват със смартфони, интернет и дори услугите на GoogleMaps. За последното или лявата или дясната обувка започвали да вибрират, ако посоката трябва да се смени в конкретната страна. Така интелигентните обувки се превърнали в помощно средство за незрящи. Така новите обувки имали монтирани и крачкомер и километър.

Колко чувствителни могат да са растенията – научен експеримент с растение на име Arabidopsis, познато у нас като къдраво зеле показал, че при стрес листата отделят защитно химично вещество по време на своя метаболизма, с което прогонват задаваща се опасност от гъсеници.

Колко умни са враните – колкото и странно да ви прозвучи оказва се, че враните могат да са мъдри. Те запомнят лицата на хората. Това доказали група учени , след поредица от изследвания над интелекта на птиците. Черните гарги не само имат съзнание, но и могат да помнят, планират и извършват сложни движения. Не е случайност и тактиката враните да чупят орех, като го вдигат на високо и го пускат върху камък, скала или асфалт, за да го счупят, а след това изваждат ядивната част.