Бадминтон – спорт с древна история

Бадминтон – един съвременен спорт с древна история

БАДМИНТОН – ЕДИН СЪВРЕМЕНЕН СПОРТ С ДРЕВНА ИСТОРИЯ

Знаете ли, че бадминтон е един от най-разпространените видове спорт по света?! А знаете ли, че перцето му се подготвя от гъша перушина?!

Предлагаме ви още 101 любопитни факта, за които дори не сте предполагали около този спорт:

Бадминтонът е древен спорт!

Той се появява преди 3000 г още в Древен Китай. За негова родина се приема и южната ни съседка Гърция, където по стенописи и от археологически находки са открити множество изображения на рекети и перца.

За негова родина се приема и южната ни съседка Гърция, където по стенописи и от археологически находки са открити множество изображения на рекети и перца.

Днес бадминтон е активно практикуван в много страни.

Сред тях са Китай, САЩ, Индонезия, Малайзия, а за развитието му до голяма степен роля имат споменатите страни, включително Южна Корея.

Името бадминтон идва от 1877 г., когато в Англия, херцог Бороват открива своя първи клуб за подобни спортни забавления, а замъкът, в който се играели се наричал Бадминтон. От английски значи Bath Badminton Club.

Любопитен е и факта, че първите описания на играта датират от 1893 г. и са сходни с тези за олимпийските игри.

За авторитетен орган на спорта се смята Международната федерация по бадминтон известна като IBF, International Badminton Federation. Създадена е от 1934 г. и днес тя определя правилата и промените в турнирите на бадминтона. От 1992 г. тази игра става част от Олимпийските игри. За първи път те са проведени в Барселона и са гледани от над 1 млрд. зрители.

Всичко за перцето в бадминтон

Името на гъшото перце съдържа 16 на брой гъши пера, забодени в гумената му основа. Целта му е да достигне максимална аеродинамика и да развие потенциала. Най-интересното за перцето в бадминтона е, че съдържа пера от различните части на гъската и всяко от тях си има своя роля за цялостното майсторско изпълнение на удара.

Според професионалистите лявата част от гъската дава пера за качеството на придвижване. Днес перото в съвременния бадминтон е стандартизирано и тежи от 4,74 и до 5,50 грама. Рекордно голямо перце за бадминтон се съхранява в музея в Канзас Сити. То е с 48 пъти по-голямо от стандартното, достига 4,5 м. и тежи 2,5 тона.

Скоростта, която може да развие едно перце е 300 км/ч, а реално тя се постига за секунда време. Работата на перото е да осигури съпротивление на въздушно течение. Играе се при изключителни условия и на закрити пространства, с цел да се постигне максимален ефект.

Добра алтернатива и заместител на естествените пера за тази игра, представляват днес и изкуствено създадените такива. Професионалната ракета е лека и варира между 70 или 100 гр. В древността те били изработвани от дърво. Днес всяка една ракета трябва да отговаря на стандартите въведени от Асоциацията по бадминтон.

Числата в бадминтон

Според изследвания направени в университет в Бейлър, средностатистическият мач продължава 45 минути. За това време перцето е във въздуха около 20 минути; играчът сменя позите около 350 пъти; удря перцето около 400 пъти и попада под ъгъл от 90 градуса за това време. Пълният замах на ударите е около 150 пъти. Най-любопитен е факта, че за 20 секунди играчът може да удари перцето с пълен замах 5 пъти.

Как се играе тази древна игра

Всеки любител е на ясно, че щом перцето попадне в противниковото поле се отбелязва точка за ударилият перцето. Уви в реалната олимпийска и професионална игра бадминтон има много повече правила. Играта продължава до връщане на перцето в отсрещната/противникова страна.

Игрището за бадминтон е с размери: 5,18 х 13,40 м, а за сингъл се ползва 6,1х13,40 м, за двойки. В средата на игрището има мрежа висока 1,55 м. Състезанието по бадминтон изисква голяма концентрация и познание на техниката. Докато трае играта, състезателят може да пробяга около 4 км.

Как се печели бадминтон

Ведин мач може да има максимум три сета. Най-често се играят два сета. Победителят в бадминтона е играчът, който пръв отбележи 21 точки. В случай на равенство от 20:20 играта продължава до постигане на 30 точки от страна на единия играч. В резултат максимума при удължен мач на бадминтон е 30:29.

Вижте още любопитни факти за играта бадминтон….