Фрулати – разходка из Рим или плодово вълшебство срещу жажда

Попаднете ли в Рим по средата на лятото, безспорно ще имате нужда от освежаваща напитка. И тъкмо тогава на помощ в омайния зной се появява фрулати. От там до бар „Паскучи“ разстоянието не е много.

Някои смятат, че в италианската столица това място е на почит и неслучайно е наричано храм на шейковете. Италианските плодови коктейли нямат край и на всеки могат да представят един вълшебен свят от пресни плодове, мляко и лед, които да са освежаваща напитка за малки и големи.

Фрулати се сервира във високи чаши със столчета и наподобява 50-те години от миналия век. За целта всеки гост може да поръча своите любими плодове, а барманите ще направят най-омайният коктейл. Те работят по утвърдени рецепти, имената, на които са известни на много по света. Сред плодовите напитки са “Monterosa”, “Amalfi” и други. Приготвят се с ягоди, сметана, череши, банан, портокал, лимон, ябълки, малини и т.н.

Какво представлява Фрулати – тези напитки с популярни много вече не само в Рим и из Италия, но и навред по сета. Те носят началото си от това място, а за техните рецепти споделят опитните майстори.

Фрулати се приготвя от плодове смлени в блендер. Коктейлите могат да бъдат подслаждани и овкусявани с какао, подправки, билки. За почитателите на диетични храни и напитки за избягване на излишната захар се избира много узрели и сочни плодове. Фрулатите имат висока енергийна и хранителна стойност. Те са богати на фибри и допринасят храносмилателната система.  С добавяне на мляко във фрулатите, коктейлът става богат на протеини, а за да е още по-освежаваща напитката, в нея се поставят и парчета или натрошен лед. Така фрулати става фрапе.

История на фрулати – “Un Vero Italiano…” лятната освежаваща напитка е като самите италианци. Нейната история започва през 1850 г., когато повече наподобявала лек десертен крем, подправен с богата доза алкохол. В 1937 г. семейство Паскучи предлага освежаващата рецепта на всеки жаден по улиците на Рим. Малко по-рано, през 1920 г. в Америка сладоледът се превръща в предпочитана съставка. Тогава в един от поредните знойни дни, млад човек експериментирал различни бърканици на бара и в стремежа си да привлече нови клиенти, добавя към плодовият фреш топка сладолед. Така се появил американският вариант на фрулатото. До края на века малки магазинчета и заведения в Рим се превърнали в национална верига известна като Soda fountain, където започнали да се предлагат най-различни фрулати. По този начин и Америка взела участие в освежаващия коктейл.

[bctt tweet=“Днес е почти невъзможно да се открие ресторант, който да не предлага освежаващата плодова напитка от млечен шейк.“]

Вкусовете отдавна надхвърлят смелите очаквания и комбинации като шоколад, ягоди и ванилия, които някога били хит и дали старт на това плодово вълшебство, днес се предлагат в многообразни екзотични смеси и необичайни съчетания.